Fair Tradelabel voor gemeente AFFLIGEM

C21

Fair Tradelabel voor gemeente AFFLIGEM

Fair_trade_on_board_2012_p200

De Vlaamse Fair Trade Stuurgroep heeft zopas beslist om de gemeente Affligem het Fair Tradelabel toe te kennen. Op de website van Fairtradegemeente kan iedereen meevolgen welk parcours de stuurgroep, die een onderdeel vormt van de GROS Affligem (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), heeft afgelegd sinds 2009:

http://www.fairtradegemeenten.be/gemeente/zoek/affligem.html

Een overzichtje van de ondernomen stappen:
1.Trekkersgroep Fair Trade
Begin 2009 besliste de GROS om een trekkersgroep op te starten. Op regelmatige stuurgroepen werd strategie en actie uitgewerkt. Veel tijd werd in beslag genomen door bezoek aan de plaatselijke handelaren en het voeren van communicatie naar de bevolking.
 Onze trekkersgroep bestaat uit volgende leden:
-              Luk De Baere (Coördinator)
-              Tim Baten (Webmaster)
-              Hil D'Haese
-              Marie-Paul Slagmolen
-              Piet De bisschop
-              Leen Steenhoudt (Schepen van o.a. Noord-Zuid)
-              Leen Pauwels (Contactpersoon Gemeente)
De trekkersgroep brengt regelmatig verslag van haar activiteiten op de GROS vergaderingen.
2.Lokaal Bestuur:
Nadat begin 2009, op de GROS werd beslist te gaan voor het gemeentelijk Fair Trade label was een eerste stap de goedkeuring op de gemeenteraad van 21 april 2009 van een resolutie ter ondersteuning van eerlijke wereldhandel. Na een heuse "koffie-enquête" bij het gemeentepersoneel wordt vanaf voorjaar 2010 Oxfam Dessert fijne maling (Latin America) geschonken. Op de gemeenteraad van 8 november 2011 werd ook de "schone kleren" resolutie unaniem goedgekeurd. Via het gemeentelijk infoblad was er permanente ondersteuning van deze acties en communicatie rond de acties van de "fair trade" trekkersgroep. Zo bracht in december 2011 Sinterklaas nog een bezoek aan het Schepencollege om de inspanningen van de gemeente in de laatste rechte lijn naar het behalen van het fair-trade label te ondersteunen.
3.Winkels, horeca, bedrijven en verenigingen:
De trekkersgroep bezocht tientallen winkels, horecazaken, verenigingen enzovoort om hen te overtuigen in hun assortiment Fair Tradeproducten aan te bieden. Een overzicht van de partners is te vinden op de FT-website (zie link bovenaan). De trekkersgroep blijft zoeken naar nieuwe partners, geïnteresseerden zijn meer dan welkom! Contact via leen.pauwels@affligem.be of 053/64 72 11
4.Duurzame productie en consumptie
Hoe werkt de fair trade trekkersgroep het thema van duurzame productie en consumptie en de promotie van streekproducten in Affligem uit ? In nauwe samenwerking met de gemeentelijke diensten zijn een aantal activiteiten opgezet :
-              2011 : Affligem als Ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland.
-              Samenwerking met Boerenmarkt Teralfene.
-              Affligem en Affligemse Gidsen lid van 'straffe streekproducten'.
-              25 maart 2012 : Dauwtrip met Fair Trade & Streekproducten (in samenwerking met de Werkgroep Gezondheid en Preventie van het Gemeentelijk Lokaal Sociaal Beleid).
-              Duurzaam lokaal streekfruit voor het gemeentelijk personeel
-              Fruitbedeling aan alle Affligemse scholen: vanaf voorjaar 2012 per kwartaal aanbieden van duurzaam, lokaal geproduceerd seizoensfruit aan alle leerlingen van de gemeente, met bewustmakingsactie voor kinderen en ouders. Een samenwerking met de Werkgroep Gezondheid en Preventie van het Gemeentelijk Lokaal Sociaal Beleid en de Boerenmarkt in Teralfene.
De plechtige overhandiging van het Fair Trade Label aan de gemeente Affligem, gebeurt op zaterdag 26 mei tijdens het Patro del Mundo wereldfeest, in de Patro te Hekelgem. De GROS hoopt dat het label een aanzet en motivator is, om meer mensen bewust te maken en actief te betrekken in een werking voor eerlijke handel en duurzame, streekgebonden productie en consumptie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 feb 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief