AFFLIGEM – Ingrijpende werken aan waterellende veroorzakende Maaimeersbeek

C21

AFFLIGEM – Ingrijpende werken aan waterellende veroorzakende Maaimeersbeek

Stijn_stassijns_2011_p200
Schepen Stijn Stassijns (ep)

Schepen Stijn Stassijns: “Het gemeentebestuur van Affligem gaat ingrijpende werken uitvoeren aan de Maaimeersbeek in Teralfene. De smalle beek veroorzaakte de voorbije tien jaar vaak wateroverlast in de aangrenzende Bloemenwijk. De gemeente maakt 600.000 euro vrij voor de werken”.

“De Maaimeersbeek ligt geprangd tussen de spoorlijn Brussel-Oostende en de achtertuinen van de Tulpenlaan. De beek loopt vanaf de Portugeesstraat naar de Dender. Bij zware regenval trad het beekje meerdere keren buiten haar oevers en liepen de huizen in de wijk onder water. "Het water in de beek staat vaak te hoog omdat er onvoldoende overdracht is", weet schepen van Openbare Werken Paul Geeraerts (CD&V). "Vooraleer de beek uitmondt in de Dender moet een helling van 50 centimeter worden overwonnen. Daardoor bleef het water te vaak staan en trad de beek snel buiten de oevers." De Maaimeersbeek werd in de jaren 70 ook overwelfd ter hoogte van de Spoorweglaan. "En die overwelving veroorzaakte problemen", weet Geeraerts. "De ondergrondse buizen zijn te klein geworden. Daardoor ontstond er een flessenhals aan de Spoorweglaan. Er waren ook problemen met het ruimen van de beek omdat die haast onbereikbaar ligt tussen de spoorlijn en de tuinen van de Tulpenlaan."
Beek openleggen
“Affligem heeft nu overleg gepleegd met de provincie om het water in de kreek sneller naar de Dender te krijgen. "De overwelving aan de Spoorweglaan wordt afgebroken", meldt Geeraerts. "We gaan de beek daar opnieuw openleggen. Dan kan de te smalle koker, waar het water nu door stroomt, meteen ook verdwijnen. Achter de tuinen van de Tulpenlaan gaan we de beek in een betonnen blok laten stromen. Het beton wordt aan de onderzijde geperforeerd. In de toekomst zullen we de beek dan kunnen ruimen met een kleine graafmachine."
600.000 euro
“Vanaf 2014 verdwijnt ook het sas aan de Dender in Teralfene. "Daardoor zal het peil van de Dender dalen, waardoor het water hier nog sneller verdwijnt", meent de schepen. "Het ontwerpplan voor deze maatregelen moet na de zomer klaar zijn. Vanaf 2013 kunnen de werken van start gaan. Het project wordt geraamd op 600.000 euro." De bewoners van de Tulpenlaan reageren alvast opgelucht op de plannen van de gemeente. De laatste zware overstroming dateert van november 2010. Toen liepen de kelders van tientallen woningen onder water. In sommige kelders stond het water toen zelfs 1,6 meter hoog”, besluit schepen Stijn Stassijns.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief