AFFLIGEM - Voorstelling van het oorlogsdagboek van dom Franco de Wyels

C21

AFFLIGEM - Voorstelling van het oorlogsdagboek van dom Franco de Wyels

Editiepajot_affligem_dom_franco_ingezonden_foto
Dom Franco als legeraalmoezenier (ingezonden foto)

Op vrijdag 19 oktober om 20 uur wordt in de feestzaal van het Jeugdheem Sint-Benedictus van de abdij Affligem het oorlogsdagboek van aalmoezenier dom Franco de Wyels, de latere abt van Affligem (1951 – 1962), voorgesteld. De uitgeverij biedt een prachtig geïllustreerd boek aan. André Gysel en dom Wilfried Verleyen zorgden voor een uitvoerige inleiding, Frank Teirlinck bezorgde de nodige foto’s. Voor de muzikale omlijsting tijdens de presentatie, met composities van dom Augustinus Verhaegen, medebroeder van dom Franco, komt Johan Van der Beken met het koor van de Academie van Asse Het is het eerste oorlogsdagdagboek van een benedictijn dat gepubliceerd wordt in een unieke reeks.

Dom Franco speelde een belangrijke rol aan het front binnen de Vlaamse beweging als vriend van Frans en August Van Cauwelaert. In zijn dagboek beschrijft hij hoe hij zwaargewonde soldaten bijstaat in hun doodstrijd en hoe hij kracht put vanuit zijn dagelijkse eucharistieviering. Met atheïstische of andersgelovige officieren bespreekt hij allerlei onderwerpen en wordt hij sterk gewaardeerd. Tot driemaal toe geraakt hij zwaar gewond, maar hij aarzelde nooit om zijn eigen leven in gevaar te brengen om gewonde soldaten bij te staan. Koning Albert decoreerde hem voor zijn moedig gedrag in de loopgraven. Te midden van die hel droomde hij over een nieuw Affligem…
Niemand van de Affligemse vrienden mag ontbreken bij die activiteit die kadert in 950 jaar abdij Affligem.
Het boek wordt die avond aangeboden aan de prijs van 19,99 euro en zal later ook in het Cultureel Centrum en het Religieus Centrum van de abdij en in alle boekhandels te verkrijgen zijn. Wie een boek aankoopt, krijgt een gratis consumptie, aangeboden door de Affligem Brouwerij.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2012
Gerrit Achterland
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief