AFFLIGEM - Bom gevonden in Teralfene (update 1 en 2)

C21

AFFLIGEM - Bom gevonden in Teralfene (update 1 en 2)

Editiepajot_politie_heel_goed

Bij graafwerken in het raam van een nieuwbouw in de Teralfense Crommaertweg werd een bom aangetroffen. De bom heeft een doormeter van ongeveer 8 centimeter en stak bij het aantreffen ongeveer 35 centimeter boven de grond.

De politie werd verwittigd en om alle risico’s uit te sluiten werden een uitsluitingszone, een isolatieperimeter en een ontradingsperimeter ingesteld in afwachting van de komst van DOVO (Dienst Opruiming en Vernietiging van Oorlogstuig). Deze dienst zal ter plaatse beslissen of ze dit IED (identifyd explosif device), deze bom zullen meenemen ter ontmanteling dan wel ze ter plaatse te ontmantelen. Eventuele bijkomende informatie volgt later.
 
UPDATE 1
Bijkomende informatie.
DOVO is ter plaatse in Teralfene en heeft beslist om de bom over te brengen naar een open terrein aan het Bellekoutercomplex te Affligem (Hekelgem).
Het gevaar op ontploffing is te groot om het over grote afstand te vervoeren. Wanneer de bom is weggebracht zal beslist worden om ze ofwel ter plaatse te ontmantelen dan wel te laten ontploffen.
Eventueel later meer.
 
UPDATE 2
De bom stond op scherp en werd om veiligheidsredenen weggebracht naar het Bellekoutercomplex. Daar werd ze in een zandheuvel zo ver mogelijk van de woningen en het complex ingegraven. Nadat de politie een veiligheidsperimeter van ruim 400m had ingesteld werd de bom om1410uur tot ontploffing gebracht.
 
De perimeter werd zo ruim genomen omdat de schrapnells in extreme omstandigheden zoals zeer veel wind (niet vandaag) tot 700 m ver kunnen weggeslingerd worden
 
De ontmijners lieten weten dat het een obus (afgeschoten met een artilleriekanon) was van Engelse makelij, en zogenaamde “vijfentwintigponder” met een vijftal kilogram springstof.
 
De ontmijners lieten ook weten dat de man die de bom blootlegde met een schop zeer veel geluk heeft gehad en bij wijze van geluk “hij twee keer op bedevaart mag gaan”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2008
Marc Sluys
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief