AFFLIGEM ontvangt € 84.400 subsidie voor natuur inrichtingsproject

AFFLIGEM ontvangt € 84.400 subsidie voor natuur inrichtingsproject

Bert_de_roeck-jd

Volgens milieuschepen Bert De Roeck (N-VA) zal de gemeente deze subsidie ontvangen in het kader van flankerende maatregelen van het VSGB (Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel). Doel van deze subsidie is waardevolle natuur te beschermen, in te richten en toegankelijk te maken. De gemeente diende een aanvraagdossier in met als benaming ‘Koudenbergbeekvallei in Abdijlandschap Affligem’ en zal hiervoor € 84.400 subsidie ontvangen van het ANB (Agentschap Natuur en Bos). Het 67 hectare groot gemeentelijk natuurontwikkelingsproject van de Koudenbergbeekvallei, is een gevarieerd natuurgebied met alluviale bossen. We wensen het gebied te beschermen en tegelijk open te stellen voor de natuurliefhebber. Dat doen we middels de aankoop van gronden, de gemeente bezit reeds ruim 10 hectare, en het afsluiten van gebruiksovereenkomsten met eigenaars en landbouwers. De toegankelijkheid tot het gebied verhogen is voor de gemeente een belangrijk aandachtspunt, vorig jaar investeerden we in de aanleg van een bijkomende wandel lus over ‘de dam’, tegelijk plaatsten we informatieborden aan de invalswegen en langs het ‘Roofridderspad’. Dit jaar zullen er verschillende natte stukken worden uitgerust met vondelpaden zodat het gebied ook in de natste perioden toegankelijk blijft, tegelijk zullen we opnieuw belangrijke percelen aankopen en herinrichten.

 

De belangrijkste flora die in het gebied voorkomen zijn; goudveil, bosanemoon, eenbes, dotterbloem en slanke sleutelbloem. De talrijk aanwezige boshyacinten toveren de bossen in het voorjaar om tot een prachtig blauw bloementapijt.

 

In het gebied ontdekten de onderzoekers van het INBO (Instituut voor Natuur en bosonderzoek) al minstens twee majestueuze zwarte populieren met een uniek genetisch profiel, de zwarte populier is een bedreigde boomsoort en het is onze bedoeling om dit bestand uit te breiden binnen het GNOP gebied. De opvallendste dieren die we in het gebied huisvesten zijn de buizerds en de vele reeën, daarnaast vinden onze Affligemse koesterburen zoals de boerenzwaluw, sleedoornpage, steenuil, patrijs en laatvlieger er een ideale habitat. Voor de vuursalamander lieten we al twee poelen aanleggen zodat ook deze bedreigde soort zich kan voortplanten.

 

Schepen Bert De Roeck zegt dat de gemeente voor het realiseren van zijn doelstellingen kan rekenen op verschillende partners zoals de milieuraad Affligem, het Regionaal Landschap Zenne en Pajottenland, de provincie Vlaams-Brabant, Natuurpunt en het samenwerkingsverband Landschap van Erembald tot Kravaalbos.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 22 aug 2017

archief