CD&V AFFLIGEM dient motie in tegen sluiting Civiele Bescherming LIEDEKERKE

CD&V AFFLIGEM dient motie in tegen sluiting Civiele Bescherming LIEDEKERKE

2017-04-05_civiele_bescherming__7_a
 

Op de gemeenteraad van 18 april heeft CD&V Affligem een motie ingediend tegen de sluiting van de kazerne van de Civiele Bescherming van Liedekerke. De motie werd goedgekeurd door een wisselmeerderheid van CD&V en oppositiepartijen Open-VLD en Affligem.nu. Coalitiepartner N-VA onthield zich.

 

CD&V Affligem wenst hiermee geen partijpolitiek standpunt in te nemen. De veiligheid van de burgers van Affligem moet primeren en moet centraal gewaarborgd blijven. De kazerne van Liedekerke beschikt over een aantal troeven: de centrale ligging in Vlaanderen, waardoor de aanrijtijden beperkt blijven en een volledig nieuw gebouwde kazerne en gemoderniseerde bijgebouwen en hallen. De Civiele Bescherming is altijd beschikbaar voor grote en kleine interventies en werkt maandelijks mee met de gemeentelijke noodinterventieplanning.

 

Oppositiepartij Open-VLD wees terecht op een interne audit waarbij Liedekerke volgens een aantal objectieve criteria de meest geschikte uitvalsbasis en de meest kostenefficiënte kazerne zou zijn. De gemeenteraad van Affligem begrijpt dan ook niet waarom minister Jambon deze moderne en goed gelegen gebouwen plots verlaat ten voordele van Brasschaat.

 

Net zoals de gemeente Liedekerke vraagt Affligem aan de federale regering om de beslissing tot uitholling van de taken van de Civiele Bescherming en tot sluiting van de vier kazernes ongedaan te maken. Op die manier kan de veiligheid van de inwoners te allen tijde centraal gewaarborgd worden. Indien de beslissing tot sluiting niet kan worden teruggedraaid, moet onderzocht worden hoe de Civiele Bescherming kan ingekapseld worden in de brandweerzone. In dat geval dient de federale regering een gepaste financiering te voorzien, zonder hierbij te besparen op veiligheid en zonder de extra rekening door te schuiven naar de gemeente. Het behoud van permanent aanwezige brandweer- en ambulancediensten in Liedekerke is immers van primordiaal belang voor de gemeente Affligem.

 

Coalitieparter N-VA onthield zich bij deze stemming. CD&V-fractieleider Karen D’haeseleer betreurde dat N-VA de nationale richtlijn liet primeren op de veiligheid van de Affligemse bevolking en probeerde alsnog een eensgezind standpunt uit de brand te slepen. De N-VA-fractie wenste hierop niet in te gaan.

 

Oppositieraadslid Stassijns (Affligem.nu) was oorspronkelijk niet overtuigd van het nut van deze motie, maar stemde er uiteindelijk toch mee in.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2018

archief