AFFLIGEM - Dwars door België West-Oost ‘fietstocht georganiseerd door Broederlijk Delen

C21

AFFLIGEM - Dwars door België West-Oost ‘fietstocht georganiseerd door Broederlijk Delen

Dwars_door_belgi___west-oost
 
Dwars_door_belgi___west-oost
 
Dwars_door_belgi___west-oost
 

Verslag van een sportieve fietstocht georganiseerd door Broederlijk Delen en ten voordele van de door hen gesteunde projecten in Burkina Faso.

 

Broederlijk Delen is een NGO, actief in het ondersteunen van projecten in 13 landen in het Zuiden.

 

De organisatie werkt samen met zo’n 130 lokale organisaties.  Samen met deze partnerorganisaties worden armoede en ongelijkheid succesvol bestreden.  De focus ligt op 3 thema’s: recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen, en inspraak en vrede.

 

Om de projecten te ondersteunen wordt in België geld ingezameld en dit op verschillende manieren. 

 

Een ervan is de organisatie van sportieve fietstochten waarbij de deelnemers zich engageren om minimaal 500 euro in te zamelen.  

 

Dit jaar werd (ondermeer) een tocht Oost-West georganiseerd waarbij vanuit De Panne gefietst werd naar het hoogste punt van België, Signal de Botrange.

 

Het door de deelnemers aan deze tocht ingezamelde geld is bedoeld voor projecten in Burkina Faso, een land in Westelijk Afrika, aan de rand van de Sahelwoestijn.

 

Deelnemer aan de editie van dit jaar was Marc Guillemyn uit Affligem.

 

Samen met 38 andere fietsers legde hij in totaal tijdens de driedaagse tocht ruim 410 km af en zo’n 4 000 hoogtemeters.

 

De eerste dag werd gereden door de polders, langs de IJzertoren in Diksmuide, meerdere oorlogskerkhoven (ondermeer Langemark en Tyne Cot) richting Vlaamse Ardennen.

 

In Kluisbergen werd de Paterberg beklommen en dan verder de Taaienberg en Korte Keer, enkele hellingen “zonder naam” in de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek, en tot slot de Muur van Geraardsbergen.  

 

Er werd overnacht in jeugdherberg ’t Schipken in Geraardsbergen.

 

Opmerking: logies, eetmalen en logistieke ondersteuning werden door de deelnemers zelf betaald en gaan niet ten koste van het project.

 

De tweede dag werd vertrokken richting het hellend vlak van Ronquières en dan ging het op en neer naar de bevoorrading aan de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville.  

 

Na een tocht over rustige wegen over het plateau van de Condroz werd overnacht in bungalows in parc de l’ Hirondelle in Oteppe.  

 

Maandag 22 mei werden er op weg naar het hoogste punt van België 4 valleien gekruist: die van Maas, Ourthe, Amblève en Lienne.  Een vallei kruisen in de Ardennen betekent dat er opnieuw geklommen moet worden om ze te verlaten.  Dit resulteerde tegen het eind van de dag in meer dan 2000 hoogtemeters, in combinatie met een afstand van 134 km.  Ook de Muur van Hoei stond de derde dag op het programma.

 

Fysisch en mentaal was het een unieke ervaring.

 

In totaal heeft de groep bijna 45 000 euro bij mekaar gebracht.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief