AFFLIGEM - Van Lierde finaliseert haar integraal nieuw woonzorgcentrum

C21

AFFLIGEM - Van Lierde finaliseert haar integraal nieuw woonzorgcentrum

Van_lierde
Delegatie van het gelukkige bouwteam : van links naar rechts : de technisch adviseur, de algemeen directeur en de voorzitter van het woonzorgcentrum, de aannemer en de architect (Ingezonden foto)
 

 Het nieuwe woonzorgcentrum in de dorpskern van Hekelgem – Affligem, is een feit. Amper 25 maanden na de aanvang van de bouw, is de VZW WZC Van Lierde erin geslaagd de volledige nieuwbouw van ca 8000 m² af te werken en ondertussen het oude gebouw te slopen. Daarmee komt een einde aan de decennialange, vaak politiek-getinte discussie over de vernieuwbouw en uitbreiding van het oude woonzorgcentrum van begin zeventiger jaren. 

Het OCMW - Affligem, op zoek naar know-how én een stabiele financiële partner, vond in 2010 de Groep Woonzorgcentra SOLIDUM (groeperend 8 onafhankelijke woonzorgcentra in Vlaams Brabant) bereid om samen met de gemeente in een publiekprivaatrechtelijke samenwerking te stappen, om haar plannen in de ouderenzorg te verwezenlijken. “Met het oog op de nieuwbouw werd de oorspronkelijke vergunning van 66 woongelegenheden uitgebreid tot 92. Dank zij de inspanningen van de private partner SOLIDUM werden daaraan nog eens 25 woongelegenheden toegevoegd, en kon een bijzondere erkenning van 25 RVT-bedden voor zware zorg worden bekomen. Dit is de ideale omvang voor een modern woonzorgcentrum” zegt  Dirk De Byser, algemeen directeur.   

De bouw werd, mede via de expertise van het Ontwerpbureau Boeckx en het Studiebureau Declerck, aangevat in april 2015. Onder leiding van één all-round ervaren algemene aannemer, het Bouwbedrijf Van Roey,  werd fase 1 afgerond in oktober 2016 en konden de bejaarden van het oude gebouw naar de nieuwbouw verhuizen. Fase 2 vatte aan met de sloop van het oude rusthuis, een drastische ingreep welke natuurlijk het uitzicht van de dorpskom van Hekelgem grondig wijzigde.

KOERSWIJZIGING
Ofschoon aanvankelijk de bouw probleemloos verliep, bleek de Vlaamse overheid, mede nog als  gevolg van de zesde staatshervorming, medio 2015 totaal onvoorzien van koers te wijzigen. “De 117 vergunde woongelegenheden konden plots om puur budgettaire redenen niet worden erkend” legt Jef Jonckheere, voorzitter van de Groep, uit. Slechts de oorspronkelijke 66 erkende ‘oude’ bedden mochten worden uitgebaat in het aanstaande grote gebouw voorzien met een capaciteit voor 117.  Dit bracht bijzonder zware financiële consequenties met zich mee: “De bank schortte meteen de nodige kredietverlening op tot wanneer de Vlaamse Regering klaarheid kon scheppen in het dossier van de erkenningen”, onderstreept Jef Jonckheere. Plots werd het risico reëel dat de bouw bij gebrek aan financiële middelen diende te worden gestaakt. Deze schorsing en vooral de financiële onzekerheid heeft vervolgens niet minder dan twee jaar in beslag genomen!

Voor de publieke partners, OCMW en Gemeente, was het niet mogelijk om tijdelijk financieel de brug te slaan, ondanks statutair gemaakte afspraken. “Gelukkig waren de Woonzorgcentra van de private partner SOLIDUM financieel wél bij machte en bereid om voor de VZW Van Lierde met tijdelijke leningen de aanzienlijke financiële noden te overbruggen, zodat de bouw niet hoefde te worden stilgelegd en werd er hierdoor een financiële catastrofe voorkomen,” benadrukt de voorzitter.           

Intussen is het probleem van de erkenning en bijgevolg ook van de kredietverlening eindelijk opgelost en “mogen we vanaf 1 januari 2018 ook in de 50 leegstaande woongelegenheden  zorgbehoevende bejaarden gaan huisvesten en verzorgen”  garandeert de algemeen directeur.

“Tegen die datum zullen ook nog de tuin en de parking volledig zijn aangelegd”.  Ondertussen zoekt het woonzorgcentrum nog druk naar gekwalificeerde medewerkers om de continuïteit van warme zorg die het oude rusthuis kenmerkte, te kunnen verder zetten. Wanneer het ganse complex operationeel zal zijn, zullen er 75 personeelsleden in het Woonzorgcentrum Van Lierde tewerkgesteld zijn. 

De opening van het mooie en up to date nieuw woonzorgcentrum Van Lierde is dus heel nabij. Dit alles vanzelfsprekend ten gunste van de reeds aanwezige en zeker de vele toekomstige residenten en hun families.

Een zeer gelukkig orgelpunt in de verzorgingssector van groot-Affligem na een lange en complexe geschiedenis maar heden tot vreugde van het OCMW bestuur, het gemeentebeleid en zeker ook vanwege de Woonzorggroep SOLIDUM die dit groot bijkom

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief