Davidsfonds AFFLIGEM organiseert een lezing rond 500 jaar Protestantisme Luther, Rebelse (?) Monnik, daagt Keizer en Paus uit

C21

Davidsfonds AFFLIGEM organiseert een lezing rond 500 jaar Protestantisme Luther, Rebelse (?) Monnik, daagt Keizer en Paus uit

Luther_bbbb
 

Duitsland viert dit jaar uitgebreid “500 jaar Luther”. In de geschiedenisboeken staat de symbolische datum 31 oktober 1517 bekend als Hervormingsdag: de start van de Reformatie. De rebelse augustijn Maarten Luther trok met zijn 95 stellingen, die hij tegen de slotkerk van de Duitse universiteitsstad Wittenberg hing, fel van leer tegen de misbruiken en aflaatpraktijken van de kerk van Rome.

 

Het was eigenlijk nooit zijn bedoeling om een beweging te starten, maar zijn ideeën raakten razendsnel verspreid. Zijn  theologische opvattingen over o.a. genade, de vrijheid van de kinderen Gods, het misoffer, het priesterambt en het celibaat en de verhouding kerk en staat bezorgden hem de banvloek van de kerk en van de keizer.

 

Daaropvolgende godsdienstoorlogen, vluchtelingenstromen en de vrede van Munster hertekenden de politieke, culturele en religieuze kaart in Europa.

 

Frans Van den Brande, oud-docent aan de Hogeschool Zeeland, is actief als reisleider, recensent, voordrachthouder en docent voor Davidsfonds Academie.

 

Hij brengt het fascinerende verhaal van Maarten Luther en de Reformatie.

 

Donderdag 12 oktober 2017  Parochiezaal Teralfene, 20.00 uur

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 okt 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief