AFFLIGEM - Davidsfonds Teralfene met voordracht: ‘Stamcellen, bron van eeuwig leven’

C21

AFFLIGEM - Davidsfonds Teralfene met voordracht: ‘Stamcellen, bron van eeuwig leven’

Davidsfonds_teralfene

Voorstelling door Marc Boogaerts, professor KULeuven, op donderdag 7 december om 20u in de Parochiezaal 

 

Stamcellen liggen aan de basis van elk leven. Ze dragen een groot potentieel in zich en kunnen zich delen en ontplooien tot elke soort weefselcellen (220) die in ons lichaam aanwezig zijn. Als dusdanig bieden zij een enorm perspectief tot het vervangen van defecte of verkankerde weefsels en vernietigde organen of kunnen zij aangeboren stoornissen corrigeren.

 

Stamcellen worden op dit ogenblik voornamelijk gebruikt voor de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten, maar hun toepassingen in de regeneratieve geneeskunde (zoals bij herstel van hartfalen, leverfalen, nierfalen, in diabetes of artrose, bij zenuwaandoening zoals Parkinson of MS en ALS) staan voor de deur.

 

Stamcellen uit navelstrengbloed zijn minder krachtig dan embryonale, maar bieden minder controverse, gezien zij eenvoudig ingezameld kunnen worden. Maar de toekomst brengt ongetwijfeld nog meer ontwikkelingen.

 

Professor Marc Boogaerts studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leuven, waar hij specialiseerde in de inwendige geneeskunde, de hematologie en de oncologie. Hij was actief als gewoon Hoogleraar aan de KU Leuven en diensthoofd van de afdeling Hematologie aan het Universitair Ziekenhuis te Leuven.

 

Hij werd vooral bekend als pionier van de stamceltransplantatie in België, als mede-oprichter van het latere Stamcelinstituut, als stichtend voorzitter van het Leuvens Kankerinstituut en bezieler van de Leuvense Navelstrengbloedbank. Wij kennen hem ook door zijn lezing “Geschiedenis van het bloed” in december 2016.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief