AFFLIGEM - Een revolutionaire techniek voor het aanpassen van (ons) DNA

C21

AFFLIGEM - Een revolutionaire techniek voor het aanpassen van (ons) DNA

Hetty_helsmoortel
 
Logo_davidsfonds_affligem
 

Davidsfonds: Voordracht Teralfene Donderdag 25 januari 2018 om 20.00 uur Parochiezaal Teralfene

 

CRISPR: een revolutionaire techniek voor het aanpassen van (ons) DNA. Door Hetty Helsmoortel, kankeronderzoeker UGent.

 

Zo nu en dan duikt er plots een woord in de actualiteit op, om nooit meer weg te gaan. Dat is ook het geval voor CRISPR, een erg jonge techniek om aanpassingen aan te brengen in het DNA van om het even welk organisme. Nu zelfs het genetisch modificeren van mensen in zicht komt, dringt een maatschappelijk debat zich op. Maar geen debat zonder degelijke achtergrondkennis. 

De CRISPR-techniek is snel, eenvoudig én spotgoedkoop. In 2015 werd de methode uitgeroepen tot ‘wetenschappelijke doorbraak van het jaar’, en sindsdien gaat het razendsnel. De mogelijkheden lijken eindeloos, van extreem doeltreffende nieuwe kankertherapieën tot het uitroeien van malaria. Maar het grote potentieel van CRISPR is niet zonder gevaar, en een maatschappelijk debat dringt zich op.

Hetty Helsmoortel is ervan overtuigd dat iedereen moet kunnen deelnamen aan dit debat, maar dan wel met kennis van zaken. Daarom loodst ze ons in heldere en begrijpelijke taal door de biologie en het mechanisme achter CRISPR. Daarnaast vertelt ze ons in detail over de meest interessante toepassingen op korte en lange termijn. Tenslotte behandelt ze een aantal ethische vraagstukken die gepaard gaan met het aanpassen van DNA in dieren, planten én mensen.

 

Hetty Helsmoortel is kankeronderzoeker aan de Universiteit van Gent, moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen. Naast kankeronderzoeker is Hetty een helder en gepassioneerd verteller over alles wat met wetenschap te maken heeft. Ze verschaft regelmatig tekst en uitleg in De Afspraak op Canvas.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jan 2018
Jacky Delcour
Ha
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief