AFFLIGEM - Natuurpunt koopt Kluizenbos “Kluizenbos na 100 jaar terug open”

C21

AFFLIGEM - Natuurpunt koopt Kluizenbos “Kluizenbos na 100 jaar terug open”

2018-09-02_kuizenbos_open__1_a
 
2018-09-02_kuizenbos_open__2_a
 
2018-09-02_kuizenbos_open__5_a
 
2018-09-02_kuizenbos_open__6_a
 

Natuurpunt heeft vorige week een groot deel van het Kluizenbos op de grens van Aalst en Affligem gekocht. Met een totale oppervlakte van 21 hectare is het de grootste aankoop van Natuurpunt in onze regio. 

 

Vanaf volgend jaar komen er nieuwe openbare wandelpaden. In 1979 schreef buurtbewoner Louis Paul Boon in een cursiefje over de Kluis: “Aan wat de Kluizendreef heet, komen steeds meer fietsen, het vliegveld aan de andere zijde dringt op, en datgene wat bijvoorbeeld een Streuvels of een Buysse zouden beschreven hebben, de Kluis, een troppelke oude in puin vallende huizen zal weldra gesloopt en misschien herbouwd worden. Maar laat toch de kapel blijven, de Kluiskapel, aan het begin van het niet te betreden bos. De kapel, en het wonderbaarlijke der bron, die blijkbaar voor geen enkele ziekte een medicijn is…” 

 

Na al die jaren is er al veel water door de bron gelopen, is het vliegveld verdwenen, zijn huizen en kapel gerestaureerd en zal “het niet te betreden bos” binnenkort eindelijk open zijn voor iedereen na tientallen jaren van afsluiting. 

 

Bij het uittekenen van de wandelpaden zal Natuurpunt in de meest kwetsbare delen, rustzones bewaren voor waardevolle planten en dieren zoals de ree en de havik. Want een mooier natuurgebied zo dicht bij de stad Aalst is er niet. Het bos ligt tussen het Somergempark en de Affligemdreef en kent een rijke en religieuze geschiedenis in het oude abdijlandschap. De iconische Kluiskapel is een klein maar prachtig erfgoed uit de tijd dat de monniken van de Affligemabdij er vertoefden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief