AFFLIGEM - Teralfene sloot kermis af met de legendarische sjakosjenworp

C21

AFFLIGEM - Teralfene sloot kermis af met de legendarische sjakosjenworp

2018-09-02__7e_1-stringschieten__2_ab
Stringschieten
 
2018-09-02__7e_2-stringschieten__3_ab
Stringschieten
 
2018-09-02_3-verkoop_van_zotskap__4_ab
Verkoop van Zotskap
 
2018-09-02_4-verkoop_van_zotskap__25_ab
Verkoop van Zotskap
 
2018-09-02_5-legendarische_sjakosjenworp___42_ab
legendarische sjakosjenworp
 
2018-09-02_6-legendarische_sjakosjenworp___43_ab
legendarische sjakosjenworp
 

Zaterdag, tijdens kermis Teralfene, werd door de Gezinsbond Teralfene al voor de achtste keer een speelgoedmarkt georganiseerd. Zondag was het  openluchtcafé rond de kiosk met optredens van fanfares en harmonieën. Zondagnamiddag heeft Frank Van Huyghem uit TERALFENE de 7de stringschieten gewonnen, hij neemt de wisselbeker mee naar huis. De verkoop van de Zotskap is een jaarlijks hoogtepunt tijdens de Teralfene-kermis. Het intussen legendarische keramische beeld van de Teralfense beeldhouwer Patrick Van Craenenbroeck wordt telkens voor een jaar verkocht ten voordele van de plaatselijke fanfare Sint-Cecilia. Zondagavond werd de zot verkocht voor 6350 € aan Hans Cooman, uit Teralfene. Als afsluiter van de vijfdaagse Kermis Teralfene was er de legendarische sjakosjenworp vanop het eerste verdiep van Café De Boereschuur.

 

(Zotskap voor de volgende 10 jaar)    

 

Dit jaar werd het 10de en laatste bronzen zotskapbeeld verkocht per opbod (€ 6350,- door Hans Cooman). De kunstenaar, Patrick Van Craenenbroeck,  kiest bewust voor een beperkte en afgeronde reeks zodat ieder bronzen beeld zijn artistieke waarde behoud. Dit gebeurde ook voordien met de reeks keramische beelden waar telkens een gepersonaliseerd accent gegeven werd naar het beroep, hobby of persoonlijkheid van de koper.

 

Maar wat nu? Komt er een vervolg? Hoe ziet de toekomst van de zotskap eruit?

 

Even zweefde het idee om een vrouwelijke figuur te ontwerpen, een zottinneke of een sjolleke (zoals ze in Teralfene zeggen). Maar we blijven bij het ‘oerbeeld’, onze originele Teralfense zotskap.

 

De kunstenaar:  “Het blijft dezelfde figuur. Maar voor de 10 volgende exemplaren van een nieuwe reeks, wil ik hem losmaken van zijn zittende houding op de stoel. Ieder jaar verschijnt hij in een andere verrassende houding of pose: rechtstaand dansend, of met een koprol, of een handenstand met zijn muts bengelend op zijn voeten, of in ochtendgymnastiek. Ook de mimiek en de emotionele gevoelens kunnen een rol spelen: mediterend of kwaad, fier en zelfzeker. Deze variabele houding wordt telkens gekozen, of gesuggereerd, door de koper. Zo wordt ieder beeld opnieuw sterk gepersonaliseerd. Het blijft dezelfde figuur maar ieder jaar anders. Het wordt “de zotskap gaat in  beweging”; hij blijft niet op zijn stoel zitten, dit doet hij al 30 jaar, maar hij gaat bewegen, hij wordt fitter, hij gaat fitnessen, hij wordt hipper..

 

Het wordt voor mij natuurlijk een uitdaging en een avontuur, maar ik ben er zeker van dat dit een verrassende en boeiende reeks kan en zal worden.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief