AFFLIGEM - 47 ste Boerenkermis van Wayenberg op zaterdag 27 zondag 28 en maandag 29 juli 2019

AFFLIGEM - 47 ste Boerenkermis van Wayenberg op zaterdag 27 zondag 28 en maandag 29 juli 2019

Affiche_wayenberg
 

Volgend weekend vindt de 47ste editie plaats van Wayenberg Kermis. In 1972 werd de kermis gesticht door Michel Esselens, o.a. gekend als paardenmenner  en smid.

 

Dit gehucht bevindt zich op de grens van Opwijk en Merchtem. In Opwijk heet het gehucht Waaienberg, in Merchtem is het Weyenberg. De naam van de kermis is een samenvoeging van die twee benamingen.

 

De toponymische verklaring voor de naam Waaienberg (Weyenberg) is erg betwistbaar. Diverse verklaringen zijn mogelijk. Is het 'berg waar het waait', is het een 'weidenberg', komt de naam voort van waaien = wed-t = wad of doorwaadbare plaats in de beek ? Wellicht is de laatste uitleg de meest aannemelijk. Waaienberg is op dit ogenblik vooral gekend vanwege de feestzaal Notelaarshof.

 

Wayenberg Kermis wil een authentieke boerenkermis blijven en daarom is het orgel ‘De Cap’ één van de attracties. De kermis wordt zaterdagavond geopend met een traditionele dansavond gebracht door “just for you”.

 

Op zondag is er de Boeren-Bike met afstanden van 30 of 50 kilometer (organisatie van KWB Goe-gezind).

 

Rond het middaguur start een marathon met paarden.

 

Doorlopend in de namiddag demonstraties met verschillende paardenrassen en behendigheidsproeven met werkpaarden.

 

Gedurende 3 dagen brengen we ook een authentiek cowboy tentenkamp “Old Style Western Games” (19 de eeuw) samen met “The Wild Bunch”.  De Missouri Victorian Dancers zorgen ook voor authentieke cowboy dansen (Pioneer Dancing).  De geschiedenis van de Verenigde Staten (1849-1865) werd in deze periode vooral gedomineerd door de slavenkwestie. Een lange reeks compromissen tussen het noorden en de slavenhoudende zuidelijke staten liep uiteindelijk toch op oorlog uit. Deze Burgeroorlog zou de bloedigste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis worden (voor meer info verwijs ik graag door naar georgewleftymaddox@skynet.be).

 

Verder zorgen we ook voor kinderattracties met o.a. rondritten met brandweerwagen van Franky (Sooiken) Van Der Elst; intiatie KUBB door Pasar actief Kubbteam en optredens van  goochelaar Karel Van Cutsem en vuurspuwer Pieter Vermeiren “Chewie”.

 

Dit alles wordt nog aangevuld door optredens van een groep van 6 vlegeldorsers (Landelijke gilde Lier-Noord) en  een wedstrijd / demonstratie Horse Ball door ’t Hoefijzer Opstal.

 

Maandag staat een wedstrijd voor windvliegers op het programma, een kleinveetentoonstelling en optreden KLJ vendeliers en wimpeliers uit Merchtem.

 

’s Avonds is er een barbecue en het traditionele bal met zanger William.

 

De bezoekers kunnen doorlopend genieten van een BBQ-schotel, een broodje met pens of een boterham met vlaai. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jul 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Paul Onselaere | 26 mei 2020

archief