AFFLIGEM - Kunst als spiegel van de tijd Voordracht door Jan Vaes

AFFLIGEM - Kunst als spiegel van de tijd Voordracht door Jan Vaes

Campagnebeel_davidsfonds
 

Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis en werd Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Hij is lector aan de Lerarenopleiding van het University College Leuven-Limburg, associatie Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde o.m. in Den Haag, Leuven, Brussel, Parijs, Rome en Milaan.

 

Mensen hebben geleidelijk toegang gekregen tot politieke, sociale, economische en culturele rechten, de pijlers van beschaving; velen blijft echter het recht op waar kunstgenot onthouden door ondoeltreffende kunsteducatie. Het is asociaal om mensen nog voor te houden dat je kunst subjectief moet benaderen. Dat laat niet-ingewijden aan hun lot over. Het ontzegt ze het recht op kunstgenot. 

 

Kunstgenot is maar totaal als men kunst totaal begrijpt.

 

Daartoe kan de individuele expressie en emotie van de kunstenaar niet bijdragen, want die kennen we niet, zeker als het grootste deel van de kunst uit de wereldgeschiedenis anoniem is overgeleverd. Ook kleur, toon, lijn en compositie, de vormentaal, volstaan niet om het kunstwerk totaal te vatten en te genieten.  Welke kleur is immers de mooiste?

 

Hoe dan alle kunst, ook hedendaagse kunst onmiddellijk toegankelijk maken? Wat is de sleutel tot kunstgenot? Wat wel objectiveerbaar en concreet is, is de mate waarin het kunstwerk zijn tijd gecondenseerd weerspiegelt, de essentie van een tijd vat. Een cultuurproduct dat deze eigenschap niet heeft, bezit geen esthetische kwaliteiten.

Kunst is spiegel, samenvatting en barometer van zijn tijd en niet van de subjectiviteit van de kunstenaar. Grote kunstenaars zijn sensoren van veranderende tijden en van wat daarin als essentieel werd beschouwd: daarom is kunst ook nooit statisch, maar moet ze vernieuwend zijn, creatief, mee met de tijd. 

De lezing zal deze stelling ten overvloede bewijzen met een geïllustreerd en chronologisch overzicht van de relatie tussen tijdsbeeld en kunst.

 

Donderdag 26 Maart  2020    Parochiezaal Teralfene, 20.00 uur


Met medewerking van het gemeentebestuur van Affligem.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief