AFFIGEM de kracht van water ( De Bellemolen )

AFFIGEM de kracht van water ( De Bellemolen )

Bellemolen_flyer_foto__002_
 

Tijdens de erfgoeddag van 2019 bezochten massaal veel mensen de Bellemolen. Hun interesse ging niet alleen uit naar de werking van de watermolen, maar ook naar zijn rijke geschiedenis. De molen dateert al van 1149. Al snel werd hij de belangrijkste molen van de abdij Affligem en van de hele regio. Hij was eigenlijk een dubbele molen. Naast de graanmolen was er ook een oliestamperij. 

 

Periodes van grote welvaart wisselden af met decennia van plundering en verwoesting. Maar hij hield stand tot 1963 onder meer dank zij de vele generaties Van de Putte. Vanaf 1967 tot 2001 kende de Bellemolen een kortstondige heropbloei als toprestaurant. Sindsdien stond hij te verkommeren, maar FICO (Flanders Invest Company) heeft, als nieuwe eigenaar, de taak op zich genomen de gebouwen te restaureren en om voor een nieuwe toekomst te zorgen.

 

Veel bezoekers drukten tijdens de erfgoeddag de wens uit dat deze parel van Affligems erfgoed bewaard zou blijven. Ze bedoelden niet alleen de gebouwen, maar ook die rijke geschiedenis en de kennis over de techniek van het malen en de molenstenen. Dat zette enkele leden van de Gidsen Affligem ertoe aan om een boek samen te stellen met als titel 

 

DE KRACHT VAN WATER: DE BELLEMOLEN 

 

Het bevat drie delen:

  1. Een rijke geschiedenis (Ben Vermoesen)
  2. De Bellemolen: product van de tijd en menselijk vernuft (Jaak Heytens)
  3. Wat we nog niet verteld hebben (Eliane De Stryker) 

(over molenstenen, het beroep van molenaar, een ervaren restauranthouder en een jonge architect, de Bellemolen als decor en inspiratie voor kunst, mijnheer Blaret, wetgeving)

Mieke Verhaege zorgde voor de redactie en voor een uniek extraatje onder de vorm van een DVD die zich achteraan in het boek bevindt en waarin u een virtuele wandeling maakt in de Bellemolen en kennis maakt met een paar vroegere bewoners, een realisatie van Guy Van Vaerenbergh, Dimitri Van Hove en ingelezen door Chris Van Sompel. 

 

Deze uitgave van de Gemeente Affligem telt 167 pagina’s en 250 illustraties met voorintekenlijst achteraan. Er kan vooraf ingetekend worden door storting van 25 euro (+ 8 euro eventuele verzendingskosten) voor 30 september 2020 op rekening BE52 0682 5224 6709 van Culturele evenementen Gemeente Affligem met vermelding Boek Bellemolen en uw emailadres. Nadien kost het 32 euro (+ 8 euro eventuele verzendingskosten).

 

Voorintekenaars kunnen hun boek ook afhalen na de boekvoorstelling in de kerk van Essene op 23 oktober 2020 om 20u of vanaf 26 oktober 2020 in het gemeentehuis van Affligem. 

 

Vanaf 26 oktober 2020 kan het gekocht worden aan € 32 bij de 4 redacteurs, in het gemeentehuis van Affligem, in de krantenwinkels van Affligem en in het Religieus Centrum van de abdij Affligem, Abdijstraat 4, Hekelgem.


info via toerisme@affligem.be

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 19 okt 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief