AFFLIGEM - Nieuwe ’Onthaalpoort Abdij en Hop’

C21

AFFLIGEM - Nieuwe ’Onthaalpoort Abdij en Hop’

20210911_-_affiche_hopdag
 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld. 

 

Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, door het PDPO-project ‘HOP AAA+’, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu met steun van het Stakenhuis (de hopgemeenten Asse-Aalst-Affligem) en het Regionaal Landschap Schelde-Durme een permanente tentoonstelling ‘tussen Hel en Hop’ ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving. 

 

Daarnaast is er door de ‘Orde van de Groene Bel’ ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen. 

 

De bestaande gidsenwerking te Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij. Toerisme Vlaams-Brabant zorgde voor uitgewerkte fietstochten om al de ‘hopsites’ met elkaar te verbinden. 

 

Op 11 sept openen we de deuren van de Onthaalpoort aan de abdij Affligem op de Hopdag en is er een persmoment om 14u. 

 

Op 19 sept openen we de deuren van de Onthaalpoort Affligem op de Erembald-Kravaalhappening en is er een persmoment om 14u op de Nedermolenstraat 130 te Meldert. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief