Rode Kruis-Vlaanderen introduceert eerste opleidingspop met vrouwelijke anatomie voor opleidingen

C21

Rode Kruis-Vlaanderen introduceert eerste opleidingspop met vrouwelijke anatomie voor opleidingen

A_a_rode_kruis_3
 
Rode Kruis-Vlaanderen Brussel hoofdstad introduceert vandaag haar eerste opleidingspop met vrouwelijke anatomie voor haar gratis Eerste Hulp opleidingen. Studies hebben reeds ondubbelzinnig aangetoond dat de overlevingskansen bijna verdubbelen wanneer bij hartfalen reanimatietechnieken door omstanders op de slachtoffers worden toegepast. Die slachtoffers zijn zowel mannen als vrouwen. Toch wordt tijdens eerstehulpopleidingen doorgaans enkel gebruik gemaakt van mannelijke reanimatiepoppen.
 
Hoewel er in de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp (nog) geen consensus is, bestaat het risico dat vrouwen door omstaanders minder snel zouden gereanimeerd worden dan mannen. Om mogelijke drempels weg te nemen kan het dus zinvol zijn om tijdens de opleiding ook met een vrouwelijke pop te oefenen. De kerngedachte van de Eerste Hulp opleidingen is immers dat effectieve eerstehulpverlening begint met het inzien van het belang van eerste hulp, het ontwikkelen van eerstehulpcompetenties en de bereidheid en het nodige zelfvertrouwen om eerste hulp te verlenen, ongeacht het geslacht van de patiënt.
 
Bij het bieden van eerste hulp aan vrouwen zouden sociale normen met betrekking tot ongepast gedrag, misvattingen over hartaanvallen bij vrouwen of het gebrek aan vertrouwdheid met reanimatie bij vrouwen de bereidheid en het zelfvertrouwen in de weg kunnen staan. Het gebruik van realistische vrouwelijke opleidingspoppen tijdens reanimatietrainingen zou een deel van deze terughoudendheid kunnen wegnemen.
 

De Brusselse afdeling van Rode Kruis-Vlaanderen heeft daarom het initiatief genomen om een opleidingspop met vrouwelijke anatomie aan te schaffen en deze mee op te nemen in de eerstehulpopleidingen . Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om meer data te verzamelen, maar kan ook ook de bestaande literatuur versterken met inzichten uit de analyse van de 'Brusselse' gegevens. De aankoop van de opleidingspop werd mede mogelijk gemaakt dankzij de projectsubsidies van Polsslag Brussel. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief