De ontvoering van Europa strijkt neer bij nieuwe B&B OPLOMBIKE in GOOIK

C21

De ontvoering van Europa strijkt neer bij nieuwe B&B OPLOMBIKE in GOOIK

Img_8894
 
Unknown-24
 

Na het Kasteel van Saffelberg, het restaurant ‘De Popelier’ en de Flavor Shop realiseerde Jos Sluys een vierde project in het gehucht Oplombeek. Hij liet het oude ‘Hof te Mergelingen’ verbouwen tot een uitvalsbasis voor kwalitatief fietstoerisme en gaf het de toepasselijke naam: B&B OPLOMBIKE.

De ontvoering van Europa
Vandaag wordt op de weide voor de nieuwe B&B OPLOMBIKE het kunstwerk ‘De ontvoering van Europa’ van beeldhouwer Koenraad Tinel onthuld. 
Dat gebeurt niet toevallig op zijn 90e verjaardag. Tinel had trouwens ruim 20 jaar een atelier in Oplombeek 5, vlakbij het kasteel Saffelberg. De inhuldiging is daarom ook een beetje thuiskomen voor de Pajotse kunstenaar.
 
Tinel liet voor B&B OPLOMBIKE een bronzen versie van het monumentale kunstwerk gieten in het Brons Atelier Bram Buyse in Zottegem .
 “Het oorspronkelijke beeld is gemaakt in plaatstaal, maar wij wilden een uitvoering die de tand des tijds zal trotseren”, verduidelijkt initiatiefnemer Jos Sluys. “Het kunstwerk weegt 2 ton, staat op de weide die paalt aan de B&B OPLOMBIKE en wordt ’s nachts discreet verlicht.”
Brons
Tinel maakte van de ‘Ontvoering van Europa’ eerst een monumentaal beeld in plaatstaal. De Fenicische prinses Europa wordt voorgesteld als een venusfiguur uit de oudheid. Ze zit op de rug van een rennende stier die de god Zeus moet voorstellen. Voor Koenraad Tinel is het kunstwerk de uitdrukking van een Europa dat staat voor vrede, vriendschap en gastvrijheid.
Oorlog
Tinel stond als kind letterlijk op de puinhopen van Europa. Een tocht langs de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog leidt het gezin naar een dorpje, vlakbij de Tsjechische grens. Ze moeten opnieuw vluchten voor de oprukkende Russen. Het gezin wordt in 1946 gevangen genomen en naar België gerepatrieerd. Vanuit die traumatische ervaring en de verloren onschuld smeedde de kunstenaar 60 jaar geleden het monumentale stalen ’Ontvoering van Europa’. Het staat vlakbij zijn huidig atelier ter hoogte van de Congobergstraat in Vollezele.
Op 22 september 2020 ontving Koenraad Tinel samen met Simon Gronowski, zijn vriend, broer, compagnon de mémoire, het eredoctoraat van de VUB.
 
Bike & Breakfast
Fietsen is heel populair in Vlaanderen. Fervente fietsers plannen fietsvakanties met een aantal vrienden met de mogelijkheid om ergens te kunnen verblijven en zodoende een fietstocht in te plannen. Dergelijk accommodatie bestaat echter nog niet veel in deze streek. Grotere fietsgroepen maar ook families willen hier verblijven en dat combineren met fietsen en wandelen. Zowel getrainde fietsers, mountainbikers maar ook recreanten komen hier aan hun trekken. 
Leuk is ter vermelden dat de B&B OPLOMBIKE letterlijk op enkele meters van de Remco Evenepoel Cycling Route (R.E.V 1703) ligt die het Pajottenland doorklieft over de favoriete wegen en hellingen van Remco.

De B&B OPLOMBIKE
Het Hof te Mergelingen, waarvan de oudste vermelding dateert uit 1378, werd vakkundig en met liefde verbouwd en heropgebouwd tot een B&B met 8 vakantiewoningen. Daarbij werd grote zorg besteed aan de authenticiteit van de historische hoeve.
De oude schuur werd geheel gerestaureerd en omgevormd tot polyvalente ruimte waar sporadisch seminaries, voorstellingen en concerten kunnen georganiseerd worden.
 
Uitbaters gezocht
Voor de uitbating worden kandidaten gezocht met een zekere passie voor fietsen en ervaring in de horeca en die bereid zijn te wonen in de hoeve.
 
Erfgoeddag
Huiskamerconcert op 25 april 2024
Exclusief concert van Airboxes, jong folkduo op accordeon met Gooikse roots
Start 19u30    
Gratis toegang, inschrijven verplicht (plaatsen zijn beperkt) https://gooik.be/vrije-tijd/cultuur/huiskamerconcert-25042024 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief