De Gooikse gemeenteraad werd afgelast!

C21

De Gooikse gemeenteraad werd afgelast!

Editie_gooik_gemeentehuis_2__kopie_
Foto marc Colpaert
 
Het loopt stroef bij CD&V Gooik. Nadat vorige maand nog één van haar gemeenteraadsleden uit ongenoegen de partij verliet, waren er deze week niet genoeg CD&V’ers aanwezig, waardoor de gemeenteraad afgelast moest worden. In 2019 startte CD&V de legislatuur met 16 van de 21 zetels in de gemeenteraad, vandaag hangt de meerderheid aan een zijden draadje. 
 
 “We zitten aan de derde burgemeester, de vierde wissel in het schepencollege, het vijfde gemeenteraadslid dat CD&V verlaat of niet meer komt opdagen en drie CD&V’ers die weigerden in de gemeenteraad te komen zetelen. De malaise binnen CD&V Gooik lijkt compleet”, vertelt oppositieraadslid Jason Broodcoorens (N-VA). “Dit betekent niet alleen een afgang voor de partij die al bijna 36  jaar absoluut aan de macht is, maar is ook niet positief voor de Gooikenaar.” 
 
Omdat er deze week slechts tien CD&V’ers aanwezig waren, kon de voorzitter niet anders dan de gemeenteraad afgelasten. N-VA had de meerderheid in principe kunnen depanneren. Volgens gemeenteraadslid Jason Broodcoorens heeft CD&V de afgelopen zes jaar elk voorstel van zijn partij geweigerd, waardoor de oppositie zich nu niet geroepen voelde om CD&V te hulp te schieten.
 
Aan de basis van dit probleem liggen verschillende oorzaken, volgens N-VA: “36 jaar lang regeert CD&V in Gooik met een absolute meerderheid, maar nu de fusie met Galmaarden en Herne nadert, voelen de Gooikse CD&V’ers dat ze wel eens naast een nieuw postje kunnen grijpen”, klinkt het.In januari daagden er al eens te weinig CD&V’ers op, maar toen besloot N-VA de meerderheid te depanneren. In de hoop de raadsleden van CD&V aan te sporen hun verplichtingen ook in het laatste jaar van de legislatuur na te komen, waarschuwde de oppositie toen al dat ze de volgende keer de zitting zouden verlaten. Dit was dinsdagavond het geval.
 
CD&V reageerde ontzet op deze beslissing van N-VA. “De voorzitter viel uit zijn rol en maande ons aan om “Het af te bollen”, wat wij dan ook gedaan hebben”, reageert Philippe De Cock (fractievoorzitter N-VA Gooik). Doordat de gemeenteraad werd afgelast, konden de dossiers op de agenda niet behandeld worden. “Onze gemeente lijdt hierdoor onmiskenbaar gezichtsverlies”, besluit Philippe De Cock. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 jun 2024
Marc Colpaert | 21 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief