HERNE - Van Boerenkrijg naar Jovanovic

C21

HERNE - Van Boerenkrijg naar Jovanovic

Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__12_
Voorzitter Richard Vanhamme en de overige leden van de stuurgroep : Firmin Temmerman, Walter Huybrecht, Pierre Dedobbeleer, Jean De Troch, Jeroom Wellemans, Gaston Smeets, Dekens André, Felicien Van Schepdael en Alexis Suenens samen met Julius Ost- Foto's Deschuyffeleer
 
Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__6_
Julius Ost - Foto Deschuyffeleer
Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__7_
Voorzitter Richard Van Hamme
Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__2_
 
Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__1_
Eén van de gelukkige quiz-winnaars.
Editiepajt_landelijke_gilden_zuid-west_pajottenland__8_
F. Temmerman, R. Van Hamme en Julius Ost.
 

Twee keer per jaar geven de senioren van de Landelijke Gilden van het Pajottenland mekaar afspraak. Ook ditmaal werd het voor zo’n honderdtal genodigden in de Egelantier in Herne een geslaagde namiddag, waarbij het nuttige aan het aangename werd gekoppeld. 

De vereniging Landelijke Gilden Senioren Pajottenland bestaat een achttal jaar. “Eigenlijk zijn onze semesteriële bijeenkomsten niet meer of niet minder een manier om de iets minder jonge generatie de kans te bieden de contacten van vroeger niet te laten verwateren. Ook is het de bedoeling om wat kennis op te doen nopens het ene of het andere interessant onderwerp”, vertelt Richard Van Hamme, voorzitter van het eerste uur.

Het nuttige voor deze voorjaarsvergadering werd gebracht door Julius Ost, voorzitter van Het Oude Land van Edingen en Omliggende (HOLVEO). Hij nam de zaal op sleeptouw naar de tijd van de Franse Revolutie. Heel sappig vertelde hij over Herne en de Boerenkrijg. In 1798 kwam de Brabantse boerenbevolking in opstand tegen de Franse bezetter. De redenen voor dit gewapend verzet waren niet alleen de hoge belastingen en de antigodsdienstige politiek maar er was ook de wet op de conscriptie die ook in en rond Herne grote onrust en revolte veroorzaakte. Zo werd iedere jonge man van 20 tot 25 jaar gerepertorieerd en kwam hij als dusdanig in aanmerking om gedurende 5 jaar soldaat te zijn. Soldaat zijn was dus niet langer een beroep, het werd een verplichting.

Sedert meer dan 62 jaar houdt Julius Ost lezingen over culturele en historisch beladen onderwerpen. “Ik heb dat altijd met veel overtuiging en liefde gedaan maar na vandaag ga ik er dan toch een punt achter zetten”, wist Ost met veel klasse en waardigheid te vertellen. “Vooral mijn ogen worden er niet beter op en mijn 87 jaar beginnen ook hun sporen na te laten”.
 
Om de bijeenkomst van wat pittigheid te voorzien werden de aanwezigen ook aangespoord om zich aan een quisje te wagen. Om tot de prijswinnaars te behoren moesten de deelnemers wel pap gegeten hebben van Dré Steemans, Linda De Win, Zdenek Stybar, Milan Jovanovic, Wendy van Wanten en nog een paar andere bekende en minderbekende figuren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 feb 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief