HERNE – Burgemeester Kris Poelaert scoort goed

C21

HERNE – Burgemeester Kris Poelaert scoort goed

Img_0607
Burgemeester Kris Poelaert - Foto Deschuyffeleer

Met 5297 voorkeurstemmen doet burgemeester en provincieraadslid Kris Poelaert het bij zijn eerste deelname aan federale verkiezingen op de CD&V-lijst voor de Kamer vrij behoorlijk. Bovendien is het kieskanton Lennik één van de weinige in Vlaanderen waar de CD&V baas blijft over de succesrijke N-VA.

“Het is op vraag van de partij dat ik mee op de lijst ben gaan staan. Ik heb dan ook niet geaarzeld”, begint de burgemeester zijn verkiezingsverhaal. “Ik was er mij op voorhand van bewust dat het aangeven van het “niet-organiseren” van de verkiezingen en het zelf opkomen op een lijst niet volledig met elkaar strookten. Inderdaad, volgens sommigen kan je dat hypocriet noemen. Maar het zou nog gekker zijn om na drie verkiezingen van weigering plots de stelling zou ingenomen worden dat alles opgelost was. De democratie heeft duidelijk kunnen plaatsvinden, alleen lag het in onze bedoeling duidelijk te maken dat het probleem nog steeds niet opgelost was. Dat de burger het ook niet eens was dat BHV nog niet was gesplitst hebben ze duidelijk laten blijken door voor de NVA te stemmen. Ik kan dan ook de verkiezingsuitslag en het succes van de N-VA best begrijpen. Na ettelijke jaren immobilisme wilden de mensen nu éénmaal verandering.”

Het knaagt bij Kris Poelaert dat de CD&V nu in het federaal parlement geen enkele mandataris uit het Pajottenland, nochtans een echt partijbastion, meer telt. “Het kiessysteem is wat het is maar in het kieskanton Lennik zijn er nu éénmaal 6 van de 7 gemeenten waar op lokaal vlak de CD&V een volstrekte meerderheid heeft weten te bedingen. Dit overwicht niet kunnen verzilveren ondanks de 13714 voorkeursstemmen van mijn Gooikse collega Michel Doomst stemt mij toch wel wat triest”, zegt de ooit jongste burgemeester van het land.
 
Vele inwoners van Herne zagen een eventueel vertrek van hun burgemeester naar Brussel niet zo zitten. “De vraag dat ik én burgemeester van Herne én volksvertegenwoordiger in Brussel zou kunnen cumuleren werd mij inderdaad vaak gesteld”, beaamt Kris Poelaert. Hijzelf had zo geen moeite met deze hypothetische vraag. “Ik had geen verkiesbare plaats en mijn werk in de gemeente is bijlange nog niet af. In de eerste plaats zou ik burgemeester van mijn gemeente gebleven zijn, dicht bij de mensen. Daar voel ik mij het best, en daar bereik je ook het snelst resultaat.”
 
Samen met zijn partij kijkt Kris Poelaert nu reikhalzend uit naar de afwikkeling van de regeringsvorming, de broodnodige staatshervorming en naar de oplossing voor BHV. “Ik hoop dat er zo vlug als mogelijk een oplossing voor dit reeds jarenlang aanslepend conflict uit de bus komt en dat mijn partij zowel hieraan als aan de staatshervorming op een existentiële wijze haar steentje kan bijdragen”.
 
Een goede start smaakt naar meer, zo ook bij Kris Poelaert. “Met deze verkiezing ben ik een bank vooruit geraakt. Ik dank dan ook al mijn kiezers. Eerlijk en open aan poltiek doen dat blijft mijn leuze”, rondt de burgemeester af.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief