HERNE – Klein en groot nieuws uit de laatste gemeenteraad

C21

HERNE – Klein en groot nieuws uit de laatste gemeenteraad

Klein_en_groot_nieuws_uit_herne
 

 

  1. Aankoop Dominicanessenklooster weer een stap dichterbij
De gemeente ontvangt uit de vereffening van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Havi-Gis een dividend van nagenoeg 175 000 euro. De CD&V-meerderheid in de gemeenteraad kon zich vinden in het aanwenden van dit bedrag voor de financiering van de aankoop van het Dominicanessenklooster in de H.Geeststraat op de grens met Edingen. Het gaat om een pand en bijbehoren op een totale oppervlakte van 1ha56. De totale aankoopprijs bedraagt 435 000 euro.
Voorwaarde is wel dat het gebouw opnieuw dient ten goede te komen van de bevolking. Zo gaf burgemeester Kris Poelaert aan dat het gelijkvloers zou voorbestemd worden voor de culturele verenigingen. Het eerste verdiep zou dan weer grotendeels voorbehouden worden voor het lokaal opvanginitiatief van het OCMW voor het door de Federale Overheid opgelegd herbergen van asielzoekers. Voor de verdere bezetting wordt nog uitgekeken naar een andere partner. De oppositie bij monde van fractieleider Nestor Cochez (Open Vld) onthield zich alvast bij de stemming over de bijhorende budgetwijzigingen. Zijn fractie wenst vooreerst de resultaten af te wachten van een verdere overlegvergadering op 13 oktober.
 
  1. Gunstig advies voor OCMW-rekening
Voorzitter Carina Ricour kon tijdens de jongste gemeenteraad een positief beeld ophangen van de OCMW-rekening van het voorbije jaar. Zo bedroegen de werkelijke kosten voor dat budgetjaar 1 502 059 euro tegenover 853 824 euro aan ontvangsten of een tekort van 648 235 euro. Het budget hield evenwel rekening met een tekort van 701 475 euro. Het verschil tussen het budget en de rekening behelst derhalve een batig saldo van 53 240 euro.
De geraamde gemeentelijke bijdrage bedroeg 688 455 euro maar hiervan werd slechts 621 632 euro opgebruikt, een overschot van 66 822 euro.
Het uiteindelijk over te dragen gecumuleerd negatief resultaat van het boekjaar 2009 bedraagt dan ook 76 940 euro.
De gemeenteraad verleende dan ook een gunstig advies.
 
  1. PWA betaalt deel lening terug
Het gaat de goede weg op met het gemeentelijk PWA. Zo blijkt uit de jaarrekening en de balans, waarvan de gemeenteraad kon kennisnemen. Het PWA heeft inmiddels ook reeds 5 000 euro uit zijn batig saldo teruggestort aan de gemeente. Bij het opstarten had de gemeenteraad immers ingestemd met het toekennen van een renteloze lening van 15 000 euro.
 
  1. Solidaire borgstelling voor brandweervoorpost
De gemeenteraad zette het licht op groen voor een solidaire financiële borgstelling ten opzichte van Galmaarden voor het financieren van de bouw van de gezamenlijke brandweerpost in Tollembeek. Dit gebeurde op vraag van Haviland, dat optreedt als bouwheer en daartoe een kredietovereenkomst dient aan te gaan bij een financiële instelling. Het aandeel van de drie gemeenten in het project werd eerder al vastgelegd met 44,76% voor Galmaarden, 43,30% voor Herne en 11,94% voor Bever.
 
  1. Erosiebestrijdingsplan
De gemeente wil werk maken van het bestrijden van de erosie op haar grondgebied. Het schrijft daartoe een opdracht uit voor het opmaken van een erosiebestrijdingsplan met de ganse gemeente als plangebied. De kostprijs wordt geraamd op 35 700 euro excl. BTW of 8 euro/ha excl BTW.
“In haar erosiebestrijdingsplan identificeert en beschrijft de gemeente de prioritaire knelpunten en tekent zij brongerichte maatregelen uit om de erosieproblemen in deze knelpunten op te lossen. Doorgaans zijn deze oplossingen een mix van maatregelen en werken, gaande van sensibilisering tot het uitvoeren van kleinschalige infrastructuurwerken”, zegt burgemeester Kris Poelaert. De gemeente krijgt voor het opstellen van het plan alvast een subsidie vanwege de Vlaamse Overheid ten belope van 55 787 euro voor 4 463ha à 12,5 euro/ha.
Het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan is een eerste, belangrijke stap om de erosieproblemen aan te pakken. De tweede stap bestaat in het aanvragen en het uitvoeren van de bestrijdingswerken. Uitsluitend werken die opgenomen zijn in het erosiebestrijdingsplan komen nog in aanmerking voor verdere subsidies.
 
  1. Rooilijnplan voor fietspad tussen Centrum en Kokejane
Er komen fietspaden tussen het centrum van Herne en het gehucht Kokejane. In de open gebieden dient geöpteerd voor vrijliggende enkelrichtingsfietspaden, terwijl in de bebouwde gebieden dient gedacht te worden aan aanliggende enkelrichtingsfietspaden.
Door de huidige stedenbouwkundige voorschriften mogen de bestaande langse grachten langsheen de Lindestraat en de Van Cauwenberghelaan niet uitgebuisd worden. Voor de realisatie van het project dient in het gebied tussen de bebouwde kommen van Herne en van Kokejane dan ook alleszins overgegaan tot grondinnemingen. Nadat eerder het onteigeningsplan reeds was goedgekeurd, kon de gemeenteraad zich nu ook vinden in de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan voor het bewuste traject.
Het College van Burgemeester en Schepenen zal dan nu ook kunnen overgaan tot het instellen van het openbaar onderzoek voor zowel het ontwerp van rooilijnplan als voor het ontwerp van onteigeningsplan.
 
  1. Jeugdbeleidsplan goedgekeurd
De gemeenteraad zette het licht op groen voor het jeugdwerkbeleidsplan voor de komende drie jaar. Het plan is opgedeeld in een hoofdstuk jeugdbeleid en in een hoofdstuk jeugdwerkbeleid. Jongerencultuur en brandveiligheid zijn de twee prioriteiten die in het plan worden naar voren geschoven. Het plan is vrij ambitieus opgesteld en mocht dan ook de goedkeuring wegdragen van zowel de CD&V-meerderheid als de Open Vld-oppositie.
Oppositieleider Nestor Cochez meende toch nog een lans te moeten breken voor het bijbrengen van respect voor mensen en goederen en voor het aanleren van vreemde talen bij de jongeren.
Ook het opzetten van een kinderraad wordt in het vooruitzicht gesteld.
 
  1. Technische dienst aan bijsturing toe
De gemeentelijke technische dienst zal op termijn worden herschikt. In uitvoering van het algemeen gemeentelijk beleidsplan werd overgegaan tot een doorlichting. Het rapport adviseert de werking te optimaliseren door de structuur van de dienst te optimaliseren door de structuur ervan aan te passen. Daartoe blijkt een bijsturing van de personeelsformatie en het organogram noodzakelijk. Zo komt er een coördinator voor de dienst, die zal worden opgesplitst in drie afdelingen met een dienst groen, kerkhoven en containerpark, een dienst gebouwen, wegen en waterlopen en een dienst logistiek en feestelijkheden. Door een doorgedreven uitbreiding van het materiaal neemt het gemeentebestuur zich ook voor het personeelsbestand af te slanken van 21 naar 16 eenheden.
 
  1. Bezwaarschrift tegen opslaan hoogradioactief afval
Zowel het College van Burgemeester en Schepenen als de GECORO hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het NIRAS-ontwerp van afvalplan voor het beheer van hoogradioactief en langlevend afval. Dit werd meegedeeld op de gemeenteraad. Tevens heeft het Schepencollege actie ondernomen om het openbaar onderzoek meer ruchtbaarheid te geven.
 
  1. Uitzonderlijke toelagen
De gemeenteraad besloot een uitzonderlijke jubileumtoelage van 500 euro toe te kennen aan de wielerclub De Markspurters voor haar 50-jarig bestaan. De club van Luc Troncquo organiseert jaarlijks nog een drietal wedstrijden. Ook de fanfare ’t Muziek kreeg een uitzonderlijke toelage van 250 euro toegewezen voor haar indrukwekkend palmares het afgelopen jaar. Zo werd ’t Muziek laureaat in het provinciaal kampioenschap en op het nationaal kampioenschap werd zij vice-kampioen, alwaar zij eveneens de SABAM-prijs en de prijs voor het best uitgevoerde Vlaams werk in de wacht sleepte.  
 
  1. Opbouwwerk Energie Pajottenland
Ook Herne treedt toe tot Opbouwwerk Energie Pajottenland, dat fungeert als lokale entiteit in het kader van het federaal FRGE-project voor het toekennen van goedkope leningen voor het uitvoeren van structurele maatregelen om de globale energiekost in particuliere woningen terug te dringen. Daartoe wordt tussen beide partijen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Er zal ook nauw worden samengewerkt met Woonwinkel Pajottenland.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief