HERNE herademt - Overstromingsgevaar geweken

C21

HERNE herademt - Overstromingsgevaar geweken

Dsc00128
Rendries 9u30. - Foto's © Deschuyffeleer
 
1
Donderdag 13 jan 12u30 - © Deschuyffeleer
2
Vrijdag 14 januari 9u45 - © Deschuyffeleer
Dsc00132
Mark Statiestraat 9u45 - © Deschuyffeleer
 

Mede ingevolge de geringe neerslag van deze nacht en van deze morgen is het overstromingsgevaar geweken. Het peil van de Mark is dan ook tot op een aanvaardbare stand gezakt.  Hierdoor konden om 9u de crisissituatie en de noodtoestand worden afgeblazen.  Enkel de Boesmolenstraat blijft nog voor het verkeer afgesloten. De Vlaamse Milieu Maatschappij verwacht in de komende uren trouwens geen problemen meer. Toch wordt de waakzaamheid zeker vandaag en ook tijdens de komende dagen gehandhaafd.

In de loop van de ochtend werd overigens ook begonnen met het gecontroleerd lozen van het gebufferde water in het overloopgebied in de Mark. In totaal gaat het om een 150 miljoen liter. Gans de operatie blijkt bijzonder vlot en zonder incidenten te verlopen. Zodoende wordt er terug opvangcapaciteit opgebouwd voor eventuele nieuwe wateroverlast.
De crisiscel besliste in laatste instantie uit voorzorg de geplaatste zandzakjes in de getroffen gebieden nog enkele dagen ter plaatse te laten. Al bij al lijkt de omvang van de natuurramp ditmaal minder dan die van november. Toeval of niet maar beide overstromingen deden zich voor op de 13de van de maand. De crisiscel komt begin toekomende week opnieuw samen voor een evaluatie.  
De eerstkomende uren verspreidt het gemeentebestuur een schrijven aan de getroffenen met allerlei praktische informatie nopens de ondernomen acties van gisteren en de schaderegeling. Er worden vanuit het gemeentebestuur ook nieuwe bijkomende initiatieven aangekondigd om een herhaling van de overstromingen te voorkomen. Ook de hulpdiensten, het gemeentepersoneel en alle personen die een bijdrage hebben geleverd tot het bekampen van de overlast worden in het schrijven extra bedankt. Alle verdere informatie kan tijdens de kantooruren bekomen worden bij de gemeentelijke diensten op het telefoonnummer 02/397 11 78.
Voor de schaderegeling en voor de opkuis van de ondergelopen woningen geeft het gemeentebestuur als tip trouwens vooral mee voldoende fotomateriaal en aankoopbewijzen van de beschadigde voorwerpen te verzamelen. Dit beeldmateriaal is uiterst belangrijk om het schadevergoedingsdossier in te vullen of te vervolledigen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief