HERNE - Bertha en Gustaaf: oudste koppel van de gemeente

C21

HERNE - Bertha en Gustaaf: oudste koppel van de gemeente

70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__71_
Bertha Coppens en Gustaaf Lobbestael goed voor een platina huwelijk (70 jaar) - Foto's © Deschuyffeleer
 
70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__9_
Zij kregen het bezoek van burgemeester Kris Poelaert en een ruime delegatie van het schepencollege - © Deschuyffeleer
 
70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__3_
Bertha: een flinke 90-plusser - © Deschuyffeleer
 
70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__4_
 
70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__34_
De echtelieden samen met hun oogappel Christine - © Deschuyffeleer
 
70_jaar_huwelijk_lobbestael_coppens_herne_jan_2011__28_
Zo was het 70 jaar geleden - © Deschuyffeleer
 

Voor het echtpaar Lobbestael-Coppens uit de Pausleenstraat was 13 november 1940 een dag om niet te vergeten. Die dag, 70 Jaar geleden, stapten zij in het huwelijksbootje in Ieper. Burgemeester Kris Poelaert en een delegatie van het schepencollege brachten thans het echtpaar dan ook een uitgesteld bezoek naar aanleiding van hun platina huwelijksjubileum. Met hun 70 jaar huwelijk zijn zij het oudste huwelijkskoppel in de gemeente.

De laatste zondag van augustus worden ieder jaar alle huwelijksjubilarissen gezamenlijk door het gemeentebestuur ontvangen. Vorig jaar waren dat maar liefst 34 echtparen. Koplopers met platina waren uiteraard Gustaaf Lobbestael (91) en Bertha Coppens (92), beiden afkomstig uit de buurt van  Roeselare. Hun mobiliteit en hun gezondheidstoestand lieten hen echter toen  niet toe de viering bij te wonen.    
Op hun parcours naar Herne hielden zij vrij lang halt in Diksmuide. Daar vestigden beide echtelingen zich als zelfstandige metalen meubelmakers. Op een zeker ogenblik was Gustaaf zelfs de werkgever voor zo’n 50 werknemers. In 1968 bracht het toeval hen in Herne. Gustaaf wisselde het zelfstandig statuut voor dat van werknemer. Voor en na zijn werkuren verbouwde hij de woning die thans nog dienst doet als gezinswoning. De werken namen drie jaar in beslag.
Zowel Gustaaf als Bertha komen uit een kroostrijk gezin van meer dan 10 kinderen. Op hun beurt zorgden zij voor 7 nakomelingen. Edith is blijven wonen in de kuststreek, Erik is komen te overlijden, Luc en Hendrik wonen beiden in Herne en komen dagelijks bij moeder Bertha en vader Gustaaf over de vloer, Daniëlla vertrok naar Wallonië, Dirk zocht zijn heil in Spanje en hekkensluiter Christine woont nog bij moeder en vader.
“Behalve wat vergeetachtig zijn zij beiden nog in goede gezondheid en kunnen zij mits de hulp van De Landelijke Dienst van het KVLV en de poetsdienst van het OCMW perfect in hun woning blijven wonen”, vertelt zoon Hendrik. “De dokter komt hier hoogst zelden en van de diensten van een hospitaal hebben geen van beiden tot nu toe moeten gebruik maken”, weet Luc.
Voor hun platina huwelijk mocht burgemeester Kris Poelaert hen de traditionele bloemen en een geschenkenmand, die als toemaatje ook 4 waardebons bevatte te vergelden bij de plaatselijke zelfstandigen, overhandigen. Bij monde van de burgemeester liet ook het Koninklijk Hof zijn felicitaties overmaken en had het voor het paar een tinnen schotel met het koninklijk zegel en een ereplak veil.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief