HERNE – Klooster nu volop eigendom van de gemeente

C21

HERNE – Klooster nu volop eigendom van de gemeente

Overhandiging_sleutels_klooster_dominicanessen_15_feb_2011_-_deschuyffeleer__2_
Zuster Ann (Anne Halwyn) overhandigt de sleutels van het Dominicanessenklooster aan de burgemeester Kris Poelaert. De gemeente Herne is nu rechtmatige eigenaar - Foto's © Deschuyffeleer
 
Overhandiging_sleutels_klooster_dominicanessen_15_feb_2011_-_deschuyffeleer__7_
De laatste 2 bewoonsters van het klooster samen met burgemeester Kris Poelaert, Carina Ricour voorzitter OCMW en Marc Danneels, voorzitter cultuurraad © Deschuyffeleer
 
Overhandiging_sleutels_klooster_dominicanessen_15_feb_2011_-_deschuyffeleer__10_
Zuster Marie-Thérèse (Simonne De Cock) draait voor de laatste keer de sleutel om - © Deschuyffeleer
 
Overhandiging_sleutels_klooster_dominicanessen_15_feb_2011_-_deschuyffeleer__19_
Het dominicanessenklooster Herne - © Deschuyffeleer
 

Na de ondertekening van de verkoopakte bij de notaris en de overhandiging van de sleutels brachten zuster Ann en zuster Marie-Thérèse een laatste keer een bezoek aan hun Dominicanessenklooster. Het was namens het gemeentebestuur als nieuwe eigenaar dat burgemeester Kris Poelaert ditmaal de toegangsdeur mocht openmaken voor de afscheidnemende kloosterzusters.

Eind vorig jaar kocht het gemeentebestuur het statige klooster ‘Maria Mediatrix’ in de H. Geeststraat voor 435 000 euro. Door de verkoop aan de gemeente en ingaande op de wensen van de overgebleven geestelijken behoudt het klooster de gemeenschaps- en sociale functie die het in het verleden steeds heeft gehad. Samen met het OCMW is de gemeente overigens nog op zoek naar een derde partner voor de bezetting van de gebouwen.
 
Zo bouwt het OCMW op de verdieping in het hoofdgebouw het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) voor asielzoekers uit evenals een noodappartement voor eigen inwoners. Ook komt er een leefruimte voor de conciërge. Het gelijkvloers dan weer wordt een ruimte voor vormingen en vergaderingen voor de lokale verenigingen. Voor het zijgedeelte worden alsnog gesprekken gevoerd met een aantal partners.
 
Inmiddels hebben de twee overgebleven zusters elk hun nieuwe thuis gevonden. Zo blijft zuster Ann, geboren Anna-Maria Halwyn actief in het kloosterleven in het Antwerpse Brecht, zuster Marie-Thérèse geboren Simonna De Cock trekt zich terug in een rustoord voor kloosterlingen in Brugge.
 
Ook Marc Danneels, voorzitter van de cultuurraad, was aanwezig. Als vertrouweling van de kloosterzusters was hij mede de link tussen beide partijen bij het tot stand komen van de verkoop.
     
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief