HERNE - Jaarmarkt lokt massa bezoekers

C21

HERNE - Jaarmarkt lokt massa bezoekers

Img_0039
 
Img_0030__320x200_
Img_0031__320x200_
Img_0046
 
Img_0043__320x200_
Img_0044__320x200_
Img_0040
 
Img_0035__320x200_
Imgp2563__320x200_
 

 

Dit jaar tekenden alvast meer dan 500 marktkramers present op de jaarmarkt van Herne. Niettegenstaande het noodgedwongen afvoeren van de traditionele rundveeprijskampen wegens de ingrijpende wetgeving voor IBR-vaccinatie mag het jaarmarktcomité de editie 2008 toch andermaal bestempelen als een topper. De ganse dag kon men er over de koppen lopen. Tot ver buiten het centrum was het zoeken naar een parkeerplaats. Uitzonderlijk vielen de kermis en de jaarmarkt dit jaar samen.

Op Pinkstermaandag in 1978 was de Hernse jaarmarkt aan haar eerste editie toe. Een twaalfkoppig jaarmarktcomité onder de bezielende en inspirerende impuls van  wijlen dierenarts Victor Demel, een twaalftal kramen en stands en een dierenprijskamp met een honderd stuks runderen en schapen stonden destijds bij het krieken van de dag klaar voor de vuurproef.
 
Nu 31 jaar en een generatie later is van het marktje van destijds geen sprake meer. Jaarmarkt Herne is uitgegroeid tot nagenoeg de grootste jaarmarkt in Vlaanderen. Van het comité van destijds zijn er vandaag nog slechts een paar leden actief. Zo is dit het geval voor Théo Wayteck. Hij stond in 1978 vol enthousiasme mee aan de wieg en tot op heden is dit enthousiasme alleen maar gegroeid en overgewaaid op kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen.
 
Organisatoren, gemeentebestuur, medewerkers voor en achter de schermen en tientallen sympathisanten … allen waren andermaal druk in de weer om deze mega-activiteit opnieuw in goede banen te leiden en te zorgen voor een welverdiend succes.
 
Tijdens de openingsreceptie mocht medeorganisator Koenraad Rosier het nieuwe logo van het jaarmarktcomité voorstellen. Het ontwerp is een verzameling van symbolieken. Zo zijn in het logo de vruchtbaarheid, het heuvellandschap, het groene kwadrant en een fragment uit het gemeentelijk zegel verwerkt.
 
“Dat onze organisatie telkenmale mag rekenen op een welslagen hebben wij grotendeels te danken aan de inzet van een handvol betrouwbare werkkrachten en hun trouwe aanhang. Het ganse jaar door zijn zij druk in de weer met de jaarmarkt. Zij spenderen ettelijke dagen en verrijden honderden kilometers om alle mogelijke sponsors persoonlijk aan te spreken. Zo zorgen zij voor het sprokkelen van het leeuwenaandeel van de onontbeerlijke 25 000 euro voor onze organisatie”, aldus voorzitter Jean-Pol Demel.
 
Benevens de gekende ingrediënten zoals een stralende zon, de helicoptervluchten, de tuimelwagen van de politie, het gewestelijk LRV-springtornooi, de talrijke attracties en de ellenlange rijen van stands en kraampjes genoot de jaarmarkt dit jaar ook van de Pajotse roofvogelvrienden. Hun voorzitter Nico Charmant en een 15-tal valkeniers met hun majestueuze roofvogels boeiden menig toeschouwer. Veel bijval oogstte ook andermaal de wedstrijd “model en gangen” voor ezels, waarvan de praktische organisatie in de handen lag van Eddy Chabert van ezelsstal Beverhof.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer/Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief