HERNE - Kerk krijgt nieuwe spits

C21

HERNE - Kerk krijgt nieuwe spits

Kerk_herne_laatste_vergadering_voor_aanvang_werken__12
Restauratie dekenale kerk - coördinatievergadering met alle betrokken partijen - Foto's © Deschuyffeleer
 
Kerk_herne_laatste_vergadering_voor_aanvang_werken__6_
Een glas aangeboden door de Kerkfabriek - © Deschuyffeleer
 
Kerk_herne_laatste_vergadering_voor_aanvang_werken__9_
De Kerkfabriek: voorzitter Honoré Van Ongeval, secretaris Ludo Dehaen, penningmeester Paul Copriau en de bestuursleden Carlos Demaeschalck en Frans Allebosch - © Deschuyffeleer
 

De restauratiewerken aan de toren van de dekenale Sint-Petrus en Pauluskerk gaan eindelijk van start op maandag 14 maart. Het restauratiedossier bewandelde een lijdensweg van 27 jaar. Tijdens een coördinatievergadering met alle betrokken partijen werden dan ook de laatste afspraken gemaakt. De einddatum situeert zich allicht in april 2012. Een premie van 450.000 euro of nagenoeg 80% van de totale kostprijs van 610.000 euro is voor de restauratie toegewezen.

Het gemeentebestuur diende In 2004 het subsidiedossier in bij het Vlaams Gewest en de provincie. Het toelagedossier werd reeds in 2007 door de dienst Ruimte en Erfgoed van de Vlaamse Overheid en de provincie goedgekeurd. De uitbetaling van de subsidies liet echter nog op zich wachten. Minstens éénmaal per jaar selecteert minister Bourgeois hiervoor dan op basis van de beschikbare budgetten de dossiers waarvoor de premie effectief kan worden toegekend. En daar behoort het restauratiedossier van de dekenale kerk nu bij.  
Voor de herstellingswerken is het gemeentebestuur de opdrachtgever. Architect Fred Vergauwen van de Groep Infrabo uit Westerlo is de ontwerper en Pit Antwerpen uit Kapellen wordt de aannemer.  Voor de beveiliging wordt een beroep gedaan op  Ardovlam uit Roeselare. De belangen van de parochie worden dan weer waargenomen door de kerkfabriek. Zo beheren voorzitter Honoré Van Ongeval en zijn team dan ook de materiële middelen nodig voor de uitoefening van de erediensten.
Chronologisch behelzen de werken aan de buitenkant de opbouw en de werfinrichting, de afbraak van de oude dakbedekking, de herstelling van de houtstructuur van de spits en  de nieuwe bedekking met natuurleien, de reiniging van de gevel en zijn herstel.  Aan de binnenkant zijn schrijnwerken, belangrijke elektriciteitswerken en schilderwerken voorzien.
Tijdens de werken blijft de kerk altijd toegankelijk. Ook gaan de lopende restauratiewerken aan het orgel gewoon door.
De restauratiewerken aan de toren houden ook een tijdelijke verplaatsing van de antennes van de mobiele telefoonproviders Base, Mobistar en Proximus in. Deze werken nemen één dag in beslag. Onvermijdelijk zal hierbij de gsm-gebruiker hinder ondervinden. Op latere datum zullen de juiste toedracht en de exacte data bekend gemaakt worden.
Ook het afschermingszeil aan de stelling geniet een bijzondere aandacht. Enerzijds wordt het voorzien van een duidelijke verwijzing naar de viering van ‘800 jaar Herne’ en anderzijds wordt ook rekening gehouden met de kerkuil die reeds geruime tijd in de toren woont. Hij krijgt in het zeil alvast een aangepaste opening toegewezen zodat ook zijn behuizing toegankelijk blijft.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief