HERNE - Senioren trainen hun geheugen

C21

HERNE - Senioren trainen hun geheugen

Geheugentraining_senioren_herne_-_deschuyffeleer__1_
Senioren trainen hun geheugen - lesgever is Hilde Mestdag van het CBE Open School Halle-Vilvoorde - Foto's © Deschuyffeleer
 
Geheugentraining_senioren_herne_-_deschuyffeleer__3_
Paul Peeters, Hilde Mestdag en Carine Van de Velde - © Deschuyffeleer
 
Geheugentraining_senioren_herne_-_deschuyffeleer__4_
Oefening baart kunst ....© Deschuyffeleer
 
Geheugentraining_senioren_herne_-_deschuyffeleer__5_
 
Geheugentraining_senioren_herne_-_deschuyffeleer__6_
Hilde Mestdag van het CBE Open School Halle-Vilvoorde - © Deschuyffeleer
 

Iedere dinsdag reikt Hilde Mestdag van het CBE Open School Halle-Vilvoorde, haar cursisten tips, trucs, hints, raadgevingen en trainingsmethodes aan die allen de werking van het geheugen ten goede komen.  Voor de cursus  georganiseerd door de seniorenraad schreven zich begin januari 16 deelnemers in. Hun leeftijd is te vinden tussen de 55 en de 78 jaar. “Gezien het succes van de cursus is deze zeker voor herhaling vatbaar,” aldus Carine Van de Velde, bestuurslid Seniorenraad.

“De geheugencursussen belichten zowel het theoretisch als het praktisch aspect” vertelt de lesgeefster. “Er wordt informatie gegeven over de werking van het geheugen, over het verschil tussen normale en abnormale vergeetachtigheid en soms ook over de ziekte van Alzheimer. Voor veel mensen is het vaak al een hele geruststelling te vernemen dat hun vergeetachtigheid een normaal ouderdomsverschijnsel is en geen voorteken van een onafwendbaar aftakelingsproces”.  
Daarbij stelt de lesgever evenwel dat “de snelheid waarmee informatie kan worden verwerkt evenredig afneemt met de leeftijd en dat ook de opslagruimte of het korte termijn geheugen verkleind. Tenslotte kan men zich met het ouder worden minder lang concentreren en men raakt sneller vermoeid. Al die elementen samen betekenen dat men minder informatie kan opslaan en ook minder gemakkelijk opnieuw kan oproepen”.
De cursus omvat vooral oefeningen die - mits regelmatige herhaling - het geheugen op peil houden en zelfs verbeteren.  De cursisten leren - niet alleen met - maar ook van elkaar. Bovendien wordt het groepsgebeuren aangegrepen voor het oefenen van de vaardigheden.
“Met de cursus wil de seniorenraad ook tegemoet komen aan de betrachting om een gezonde geest zo lang mogelijk in een gezond lichaam te houden zodat de senior zo lang mogelijk in zijn eigen en bekende omgeving kan blijven wonen”, aldus voorzitter Paul Peeters.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief