HERNE - Graaf van Egmont “Slachtoffer van verraad en intrige”

C21

HERNE - Graaf van Egmont “Slachtoffer van verraad en intrige”

Dsc01555
 
Gdg_hernia_lamoraal_egmontdsc01910__4_

In een organisatie van de gemeentelijke cultuurkring Hernia gaf ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek Dr. historicus Herman Vandormael vrijdagavond in het socio-cultureel centrum van Herne voor een geïnteresseerd publiek een lezing over Lamoraal Van Egmond, generaal en staatsman in Vlaanderen in de zestiende eeuw. De graaf uit het geslacht van Egmont was enige jaren bewoner van het kasteel van Gaasbeek Samen met de graaf van Horne werd hij uiteindelijk op de Brusselse Grote Markt  onthoofd in 1568. Zijn standbeeld prijkt thans nog op de Zavel in Brussel en op de markt van Zottegem.

Lamoraal van Egmond was een overtuigd katholiek edelman en trouwe dienaar van de Spaanse koning Filips II. Bij de opkomst van het protestantisme en de navolgende Spaanse Inquisitie,  in onze contreien onder de leiding van Alva, moest hij mede -terecht of ten onrechte - het gelag met zijn leven betalen. Zijn dood leidde dan ook tot heftig protest in de Nederlanden tegen het toenmalig Spaans bewind.
 
Het gebalsemde lichaam van de graaf ligt oevrigens begraven in de crypte van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming in Zottegem.
 
Herman Vandormael en Aline Goosens  publiceerden rond de figuur van Lamoraal van Egmont het boek “Slachtoffer van verraad en intrige”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief