HERNE – Maansverduistering duidelijk zichtbaar

C21

HERNE – Maansverduistering duidelijk zichtbaar

Maansverduistering_1
Foto's © Luc Poelaert Herne
 
Maansverduistering_2
© Luc Poelaert Herne
 
Maansverduistering_3
© Deschuyffeleer
 
Maansverduistering_4
© Luc Poelaert Herne
 
Maansverduistering_grafiek
 

Ook in het Pajottenland was de maansverduistering van gisteravond duidelijk zichtbaar. Het is nu wachten tot in 2015 vooraleer er zich boven ons land een nieuwe volledige maansverduistering voordoet. Al bij al vielen de omstandigheden voor het waarnemen nog mee. Enkel in het oosten stoorde aanvankelijk enige bewolking doch ook deze viel weg bij het voltrekken van de verduistering.  

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan met de aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering belet de aarde dit. Zo ontvangt de maan geen zonlicht en bevindt zij zich dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht dat door de aardatmosfeer dringt is rood, wat een rode gloed op de verduisterde maan kan veroorzaken.

KMI-medewerker Luc Poelaert uit de Pausleenstraat volgde het ganse gebeuren op de voet. “Vanaf 21.53 was het einde van de verduistering zichtbaar. Op dat uur kwam de maan totaal verduisterd op. De zon ging onder om 21.57 uur. Vanaf 23.03u begon de maan stilaan weer zichtbaar te worden en om 0.02 uur was de volle maan weer helemaal terug.”

Op 10 december dit jaar staat er nog wel een gedeeltelijke maansverduistering op stapel.  
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief