HERNE – Wateroverlast voortaan beter opgevangen

C21

HERNE – Wateroverlast voortaan beter opgevangen

Dsc04560
Editepajot - Ontwerpplan overstromingsgebieden Herne - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc09597
Archieffoto 2010 © Deschuyffeleer
 

Er komen bijkomende overstromingsgebieden in Herne om de wateroverlast in te dijken. Dat mocht burgemeester Kris Poelaert zo pas aankondigen na overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij, kort de VMM. Als alles volgens plan verloopt herbergt de Aerebeekvallei reeds eind toekomend jaar een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied. Op twee andere bufferzones tussen de Edingsesteenweg en de Geraadsbergsesteenweg is het wel nog enkele jaren wachten.

Kort na de overstromingen van vorige winter trok burgemeester Kris Poelaert fel aan de mouw van de VMM om dringend maatregelen te treffen tegen de herhaalde wateroverlast in zijn gemeente. De actie van de burgemeester viel blijkbaar niet in dovemansoren. Zo blijkt alles in kruiken en kannen om reeds eind toekomend jaar een nieuwe bufferzone operationeel te hebben in de Aerebeekvallei.
 
Nog twee andere nieuwe overstromingsgebieden tussen de Edingsesteenweg en de Geraardsbergsesteenweg voor de bescherming van het centrum van Herne zijn weliswaar nog in voorstudie doch volgens de huidige vooruitzichten zouden ook deze over een vijftal jaar moeten gerealiseerd zijn. Het project van een bufferzone aan de Scheibeek werd dan weer afgeketst door verzet vanuit Natuur en Bos overeenkomstig de habitatrichtlijnen.
 
De maatregelen moeten maken dat de risicogebieden niet langer blank komen te staan bij hevige waterlast. Zo kreeg Herne de laatste 10 jaren te kampen met 4 omvangrijke overstromingen. De thans voorgehouden maatregelen moeten overigens ook maken dat het bouwen van een dijk achter de huizen aan de Stationsstraat voorlopig niet langer aan de orde is.
 
Interprovinciaal overleg
 
Met dit alles voor ogen blijft de burgemeester toch nog niet bij de pakken zitten. Hij is ook de promotor van een verregaand en aangehouden interprovinciaal overleg met Henegouwen en bepaalde diensten van Oost-Vlaanderen. “Dit is absoluut noodzakelijk”, zegt de burgemeester, “om reden de getroffen maatregelen in Henegouwen geenszins opwegen tegen de inspanningen die in Vlaams-Brabant en specifiek in Herne worden geleverd”.
 
Als eerste Vlaams-Brabantse gemeente langs de Mark is het steevast Herne dat de volle lading wateroverlast uit Henegouwen over zich heen krijgt. “Niet alleen bij ons maar ook daar moeten belangrijke ingrepen komen om het waterdebiet van de Mark beter te compartimenteren en te beheersen”, aldus nog de burgemeester. Na de eerste vergadering in het voorjaar staat nu overigens reeds een eerste opvolgingsvergadering op stapel op 10 oktober.   
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief