Als het op feesten aankomt wordt HERNE stilaan een uitschieter

C21

Als het op feesten aankomt wordt HERNE stilaan een uitschieter

_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__34_
Aan de basis van dit groots feest liggen An Deleye en Jurgen Reyssens, hier op de foto samen met Breydelchef Johan en Peter Van Asbroeck - Foto's © Deschuyffeleer
 
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__2_
Ook aan de kleinsten werd gedacht - © Deschuyffeleer
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__19_
Animatie met presentator Peter Van Asbroeck. Nicole doet hier een 'Hoger/Lager-gok'.
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__4_
Een ruime delegatie van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe - © Deschuyffeleer
 
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__13_
Alleen al de aankomst van de maxi-Breydelpan was al een attractie op zich.
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__28_
Alleen al de aankomst van de maxi-Breydelpan was al een attractie op zich.
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__31_
Zij waren met meer dan 1000 .... © Deschuyffeleer
 
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__41_
Een leuk onderonsje: Eddy Peremans en Lieven Vandenneucker - © Deschuyffeleer
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__82_
Een paar seconden stond ook Rudi Deslachmuylder vooraan in het voetlicht
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__53_
Kort bijeen was het warm maar vooral .... een beeje droog - © Deschuyffeleer
 
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__84_
© Deschuyffeleer
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__88_
© Deschuyffeleer
_t_plosjfestival_2011___deschuyffeleer__65_
De blijvers werden voor hun moed wel beloond door een optreden van de bovenste plank - © Deschuyffeleer
 

Als het op feesten aankomt wordt Herne stilaan een uitschieter. Met de viering van ‘800 jaar Herne’ gaat de gemeente dit jaar allicht de geschiedenis in als de meest feestvierende gemeente in Vlaanderen. Met ’t Plosjfestival gekoppeld aan het VT4-Breydelfeest was het dan ook eens te meer een schot in de roos en daar kon koning regen zelfs niet aan tornen. Zo lieten meer dan 1200 nieuwsgierigen en muziekliefhebbers zich verleiden naar het feestterrein aan het gemeentehuis af te zakken. 

Aan de basis van dit groots feest liggen An Deleye en Jurgen Reyssens. Maanden geleden zag An DeLeye een spotje op VT4 waarbij een vereniging een Breydelmaal omkaderd door een optreden van Roel Vanderstukken en een presentatie van Peter Van Asbroeck kon winnen. Met ‘wie niet waagt, niet wint’ in het achterhoofd schreef zij haar vereniging in. Al een paar jaar maakt An als enige actieve vrouwelijke boogschutter deel uit van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe. Op de standaard van deze Hernse boogschuttersvereniging prijkt overigens het jaartal 1686. Zij is dan ook de oudste (sport)vereniging van de gemeente. Thans telt de club meer dan 40 leden.
“Hoe dan ook”, vertelt An, “onze aanvraag viel bij VT4 in goede aarde en samen met Merkem (W-Vl), Lier (Antw), Lommel (Limburg) en Sleidinge (O-Vl) wonnen wij een volksfeest voor 1000 man met alles er op en er aan”. Om twee vliegen in één klap te vangen werd de datum van het eerder geprogrammeerde ’t Plosjfestival ietwat verschoven en kreeg het muziekfeest het aangenaam gezelschap van een heus Breydelfeest met Peter Van Asbroeck als presentator-animator, Johan Deboeverie als Breydel-chef en Roel Vanderstukken als special act. 
In een ijltempo van minder dan 1 uur een Breydelmaaltijd kunnen klaarmaken voor 1000 man dat is allicht enkel voor het Breydelteam weggelegd. Alleen al de aankomst van de maxi-Breydelpan was al een attractie op zich. Het waren het kok-team van Breydelchef Johan samen met Peter Van Asbroeck en een tiental helpende handen die aan ‘de kookpot’ stonden. In een mum van tijd wisten zij met 12 liter olijfolie, 30 kg uien, 4 kg look, 30 kg paprika’s, 30 kg courgettes, 30 kg champignons, 50 kg tomaten, 100 liter tomatensaus, 3 kg peterselie, 80 kg Breydelspek, en 150 kg Breydelham de meer dan 1200 hongerigen te spijzen. De dorstigen laven was dan weer een taak voor de mannen van de Boogschuttervereniging met de assistentie van Chiro Herne.
Intussen bleef ook het podium niet onbezet en bracht Lipstick Treason met Roel Vanderstukken de menigte in de gepaste sfeer. Nadien was het dan de beurt aan  Stash met Gunther Verspecht, Soetkin Baptist en KOKhER XL. Voor de gelegenheid werd de small-versie van KOKhER met Eddy Peremans, Rudi Deslachmuylder en Lieven Vandenneucker aangedikt met Sarah Copriau (piano), Adriaan De Vis (slagwerk), Nico Freyns (accordeon), Patrick Vandenheede (basgitaar) en Josse Duran (gitaar). Ook Gunther Verspecht (guitar) bracht met KOKhER XL een paar pareltjes die absoluut niet mochten ontbreken. Het gelegenheidspodium had overigens geen enkele moeite om de toeschouwers te trakteren op een uitbundig volksrepertoire afgewisseld met meer ingetogen nummers. Jong en minderjong, droog en nat … er was wel voor ieder wat. Met een meer dan pakkend Sadness werd het festival dan ook door het voltallig muzikaal gezelschap afgesloten.
Wat zich aankondigde als de apotheose van het feest werd wel enigszins gefnuikt door een felle regenbui. Niettegenstaande de talrijke tentjes her en der op het feestterrein was de plensbui er voor velen toch te veel aan. Voor enkele honderden was het dan ook meteen over en out. De blijvers werden voor hun moed wel beloond door een optreden van de bovenste plank.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief