HERNE - Cultuurprijzen 2007

C21

HERNE - Cultuurprijzen 2007

Dsc02111
 
Dsc02079
Dsc02099
Dsc02107__640x480_
Dsc02109__640x480_
Dsc02089__640x480_

Vanavond werd in het sociaal-cultureel centrum in  Herne de cultuurprijs 2007 uitgereikt. Op 13 maart kende de Cultuurraad de cultuurprijs voor 2007 toe aan Julius Ost, voorzitter van de heemkundige kring Het Oude Land van Edingen en Omliggende (Holveo). Hij werd bekroond voor zijn 60 jaar culturele carrière. Samen met de overige cultuurlaureaten Jean Vanderpeypen, Rudi Deslachmuylder en de fanfare De Ware Broeders uit Herfelingen werd Julius Ost dan ook door Dr Herman Vandormael, ereconservator van het kasteel van Gaasbeek en dorpsgenoot passend in de kijker gezet.

Dat Julius Ost de cultuurprijs meer dan verdiende staat buiten kijf. Julius als organisator van daguitstappen, Julius als organisator van toneel- en cabaretavonden, Julius als grondlegger van Kokejane leeft, Julius als adviseur van de bibliotheekraad, Julius als nationaal ondervoorzitter van het Rode Kruis, Julius ook als de man achter Holveo, waarvan hij overigens de voorzitter is, Julius als gedreven politieker .... De cultuurcarrière van een veelzijdig man als Julius Ost samenvatten is niet eenvoudig. Achter Julius schuilt een wandelende reisgids, een welbespraakt orator, een voortreffelijke voorzitter, een gedreven politicus, een sociaalvoelend en dienstvaardig man, een rijk belezen persoon met een fijne pen en vooral een liefhebber en promotor van cultuur.
 
Onder ruime belangstelling mocht schepen van cultuur Marie-Louise Devriese een bronzen miniatuur van het Kartuizerbroedersstandbeeld op het dorpsplein aan de prijswinnaar overhandigen.
 
De viering werd ook bijgewoond door voorzitter Michel Demoortel en een delegatie van de Cercle Archéologique d'Enghien (CAE)  De aanwezigheid van deze delegatie was niet zomaar. Sinds jaar en dag ijvert Julius Ost om een keure van Herne die dateert uit 1211 terug in de gemeente te krijgen. Die keure werdin 1895 door E.H. deken E. Van Cauwenberghs aan de Cercle bij haar oprichting geschonken. Tijdens de viering kreeg Julius Ost dan ook dit felbegeerd en historisch waardevol document aangeboden. Niet zonder fierheid stelde Julius Ost meteen de keure ter beschikking van de gemeente. Zijn geschenk ging evenwel gepaard met het verzoek om het document de plaats te gunnen die het verdient en zo mogelijk ook om de fondsen te voorzien voor een degelijke restauratie.
 
Isabelle Matthijs ontving de prijs verbonden aan de gemeentelijke fotowedstrijd met een inzending van de kerk en een kapel in St-Pieters-Kapelle.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 feb 2024

archief