HERNE – Feestjaar uitgewuifd met vuurwerk

C21

HERNE – Feestjaar uitgewuifd met vuurwerk

Slotconcert_800_jaar_herne__4_
Slotconcert 800-jaar Herne - © Deschuyffeleer/Nevens
 
Slotconcert_800_jaar_herne__2_
Burgemeester Kris Poelaert - Deschuyffeleer/Nevens
Slotconcert_800_jaar_herne__3_
Sarah Copriau - Godelieve Deschuyffeleer/Kobe Nevens
Slotconcert_800_jaar_herne__5_
© Deschuyfffeleer/Nevens
 
Slotconcert_800_jaar_herne__10_
Sint-Pieters-herleving - © Deschuyffeleer/Nevens
Slotconcert_800_jaar_herne__12_
De Ware Broeders Herfelingen
Slotconcert_800_jaar_herne__13_
© Deschuyffeleer/Nevens
 
Slotconcert_800_jaar_herne__1_
St-Pieters-herleving
Slotconcert_800_jaar_herne__11_
't Muziek
Slotconcert_800_jaar_herne__7_
Ontvangst Centrum Herne - © Kobe Nevens
 
Slotconcert_800_jaar_herne__8_
© Kobe Nevens
Slotconcert_800_jaar_herne__9_
Alleen de regen was spelbreker...
Slotconcert_800_jaar_herne__14_
Herman Vandormael - © Deschuyffeleer/Nevens
 
Een_spetterende_afsluiter
Een spetterende afsluiter van '800-jaar-Herne' © Godelieve Deschuyffeleer/Kobe Nevens
 

Samen met de Middenstandsraad wuifde het gemeentebestuur de viering van ‘800 jaar Herne’ uit met een grootse slothappening in het centrum. Voor de gelegenheid kreeg de traditionele wintermarkt het gezelschap van een uniek slotconcert en een spetterend vuurwerk. De happening lokte een massa feestvierders.

Het aflopend jaar stond Herne bol van een aanhoudende reeks van vieringen en manifestaties rond de vrijheidskeur die door de Heer van Edingen aan de inwoners precies 800 jaar geleden werd geschonken. Ook de plaatselijke verenigingen pikten met hun jaarlijkse organisaties in op het gebeuren waarbij veelal het halen van de kaap van 800 toeschouwers of deelnemers een voortdurend streefdoel was. Zo waren er de MTB-Valentijnstochten van fietsclub ’t Draisiniken en de benefietmatch tussen Pepingen en Ternat van de voetbalclub. Het was ook het jaar dat het beeld van het reuzenkonijn Bunny feestelijk werd ingehaald in Herfelingen, van de historische evocatie van de keuroverhandiging en de uitgifte van een bijzondere postzegel.
 
Wintermarkt
In de eindejaarsperiode vormt de wintermarkt met een 20-tal standjes voor de bezoekers ieder jaar opnieuw de ontmoetingsplaats om tussen een hapje en een drankje door gezellig en lekker door te zakken met vrienden en kennissen. Vooral de sfeer rond de Kerststal met dit jaar levende dieren werd hierbij flink gesmaakt.
 
Fanfares
Tijdens het slotconcert in de St-Petrus en Pauluskerk traden de verschillende muziekverenigingen op die Herne rijk is. De koninklijke fanfare St-Pieters-Herleving, ’t Muziek, de koninklijke fanfare De Ware Broeders en ook het Legato-zangkoor, goed voor in totaal 120 muzikanten en 15 koorleden, vertolkten er stemmige feestmuziek en liedjes. Maurits Van Liedekerke droeg een gedicht voor. Legato zong het inmiddels welbekend ‘Protestlied’, een nummer rond de geschiedenis van de vrijheidskeur van 1211. Als apotheose brachten alle muziekmaatschappijen voor de eerste keer gezamenlijk het door Eric De Vis gecomponeerd gelegenheidslied ‘Die Keure 800’. Na afloop waren alle aanwezigen nog welkom op de wintermarkt voor een drankje.
 
Diervriendelijk
Op de speelplaats van het gemeenschapsonderwijs Markevallei werd tegen middernacht een spetterend vuurwerk afgestoken. De organisatoren waren op alles voorbereid en getuigden ook van diervriendelijk gedrag. Naast de brandweer in de onmiddellijke buurt hadden zij met de slogan ‘Knallend Plezier ! Maar niet voor Uw dier’ op de affiches en op de flyers vooral de eigenaars van honden en paarden opgeroepen voorzorgsmaatregelen te treffen om uitbreken te voorkomen.
 
Fier
Met de grootse slothappening valt meteen het doek over de viering van 800 jaar Herne. Als historicus bekijkt de ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek Herman Vandormael, overigens één van de spilfiguren van de organisatie, het feestjaar als zeer geslaagd. “De verschillende activiteiten brachten de dorpsgemeenschappen veel dichter bij elkaar. Ook werden bij de bevolking het fierheidsgevoel ‘van Herne te zijn’ en het samenhorigheidsgevoel flink aangezwengeld”.
 
Voor vele fiere feestvierders duurde de happening dan ook tot diep in de nacht. Vanuit Herfelingen bleef Bunny, allicht de enige die ook nog de volgende honderdjarige viering van het overhandigen van de keur zal mogen beleven, goeddunkend toekijken op het feestgedruis.  
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2011
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer/Kobe Nevens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 feb 2024

archief