HERNE – Wielerclub blaast 20 kaarsjes uit

C21

HERNE – Wielerclub blaast 20 kaarsjes uit

Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___27_
De bestuursleden Hugo Moonens, Patrick De Vos, Stefaan Van den Brock, Willy Adriaenssens, Marc Moonens samen met schepen Marc Bombaert en burgemeester Kris Poelaert - Foto's © Deschuyffeleer
 
Koers_21_april_smurfen
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___6_
Voorzitter Hugo Moonens - © Deschuyffeleer
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___11_
Burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___14_
© Deschuyffeleer
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___3_
Lekkers van traiteur De Bootsman - © Deschuyffeleer
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___31_
Links BWB-afgevaardigde Wilfried Verckens - © Deschuyffeleer
 
Voorstelling_grote_prijs_smurfen_2012_bavo___30_
Van dienst Truus Van den Broeck .... © Deschuyffeleer
 

Het bestuur van wielerclub De Smurfen in Herfelingen met voorzitter Hugo Moonens vierde zijn 20-jarig bestaan met een receptie voor de leden, de medewerkers en de sponsors in het Bavocentrum. De bijeenkomst was voor de club meteen ook de gelegenheid om haar eerstkomende wedstrijd, de Grote Prijs De Smurfen voor junioren op zaterdag 21 april, voor te stellen.

Het was in juli 1991 tijdens de Tour de France en tussen pot en pint in café Het Vossenhol dat het bestuur van biljartclub De Smurfen besliste op te gaan in een nieuwe wielerclub met behoud van de benaming. “Wat op een ander kan, kunnen wij ook”, luidde het. “De zaak was vlug geklonken. Gij wordt voorzitter, zei Patrick De Vos, de mede-uitbater van het clublokaal. De papieren doe ik. Gij moet alleen maar tekenen”, schetste voorzitter Hugo Moonens het ontstaan van de nieuwe wielerclub met daarbij ook een bijzonder woordje van dank voor dorpsgenoot en BWB-afgevaardigde Wilfried Verckens voor de begeleiding doorheen het toenmalig administratief kluwen.
 
Axel Merckx en Bert Roesems
Met de juniorswedstrijd Grote Prijs De Smurfen op zondag 21 april snijdt de club dan ook organisatorisch haar 20ste wielerseizoen aan. Het was immers in april 2002 dat de club uitpakte met haar eerste organisatie. “Toch wel een moment om bij te blijven”, herinnert secretaris Patrick De Vos zich nog levendig met tintelende oogjes. “Aan de start verschenen zowel Axel Merckx als Bert Roesems, evenals de plaatselijke renners Dirk Huys en Eddy Bombois. Zo verkochten wij onze allereerste deelnemerslijst dan ook aan Eddy Merckx en zijn echtgenote Claudine”.
 
Doorheen haar bestaan zette de club op één seizoen meerdere wedstrijden op. Ook was er in een bepaalde periode een samenwerking met het VWF voor het organiseren van een veldrit. De sterk gestegen organisatiekosten maken nu wel dat er per seizoen nog slechts met één wedstrijd voor juniors wordt uitgepakt. “Een dankbare doelgroep om reden de renners op die leeftijd nog heel wat familieleden, kennissen en supporters meebrengen en leven in de brouwerij weten te krijgen”, weet de voorzitter.
 
Zonder brandstof
Niet alles is bij de organisaties van een leien dakje gelopen. “Zo viel onze pilootwagen eens zonder brandstof in Heikruis tijdens de laatste ronde, werd een kopgroep van 8 renners een andere keer door een verwarde seingever aan de molens Vandenschrick kordaat verkeerd in de richting van Herne-centrum gestuurd in stede van in de richting van Druimeren en was er eens een misverstand met het Rode Kruis dat onze organisatie uit het oog had verloren waardoor de 80 renners aan de start onverrichterzake huiswaarts mochten keren”, geeft Hugo Moonens ietwat cynisch aan. “Dit laatste wapenfeit liep wel nog enigszins positief af want nooit meer heeft ons drankententje zo veel aantrek gehad”.
 
Grote Prijs De Smurfen
De Smurfen is ook de club die voor haar wedstrijden zelf nog steeds de nodige seingevers bij elkaar krijgt en dit zonder enige vergoeding. Die seingevers staan dan ook op zaterdag 21 april samen met de politie, het gemeentebestuur en alle andere medewerkers paraat om de Grote Prijs De Smurfen opnieuw in goede banen te leiden.
 
De wedstrijdafstand bedraagt 105 km gespreid over 15 ronden van 7 km over de Assesteenweg, Terlinden en de Neerstraat in Heikruis. Er wordt gestart om 15u. Alle koersformaliteiten gebeuren in het clublokaal De Zoete Inval. Er is ook een beker voor de eerste streekrenner. Naar jaarlijkse gewoonte zakken ook een flink pak stekhouders uit het Antwerpse en Limburg naar de wedstrijd in het heuvelend Pajottenland af zodat een sterk deelnemersveld steeds gegarandeerd is.     
 
Naast voorzitter Hugo Moonens en secretaris Patrick De Vos telt de club ook nog Stefaan Van den Broeck, Willy Adriaenssens en Marc Moonens als bestuursleden. De viering duurde tot in de late uurtjes waarbij de escargots, de pensen, friet en hamburgers van traiteur De Bootsman door de aanwezigen maar al te best en al te graag naar waarde werden geschat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief