HERNE - Ondergedoken Joodse kinderen en hun redders

HERNE - Ondergedoken Joodse kinderen en hun redders

Img_1799
De leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de gemeentelijke basisschool De Regenboog vergezeld door hun juffen Reni Thienpondt en Els Desmet - Foto © Deschuyffeleer
 

Nog tot donderdag is in het Dominicanessenklooster aan de H. Geeststraat een tentoonstelling te bezichtigen die het levensverhaal illustreert van de ondergedoken Joodse kinderen en van hun redders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie is meteen een aanloop naar de erfgoeddag van komende zondag 22 april met als thema ‘Helden’.

Ook voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de gemeentelijke basisschool De Regenboog vergezeld door hun juffen Reni Thienpondt en Els Desmet was dit een uitgelezen gelegenheid om op een minder schoolse manier kennis te maken met begrippen zoals oorlog, vervolging, deportatie, volkerenmoord, concentratiekamp, onderduiken, joden, nazi’s, collaboratie  en verzet.
 
Zo werden de tieners onthaald door historicus dr. Herman Vandormael die hen trakteerde op verhalen en getuigenissen van Joodse kinderen die, meestal met de medewerking van kloosters, internaten of gewone burgers die het aandurfden hun leven op het spel te zetten, net niet terecht kwamen in de concentratie- en de vernietigingskampen. Zo wist Vandormael verhalen te vertellen waarbij  Ghert Jospa, pater Bruno Reyenders, advocaat Albert Vanden Bergh, Andrée Geulen en
Paul Halter telkenmale echte heldendaden stelden.
 
De interesse van Herman Vandormael, ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek, voor Israël en zijn volk gaat terug naar zijn familieverleden. Ook zijn moeder verstopte jongemannen die door de nazi’s opgespoord werden. Ook gaf zij stiekem les aan een ondergedoken Joods meisje. Een opdracht van de Rijksnormaalschool in Lier, waar hij voor regent studeerde, voerde hem in 1959 een eerste keer voor twee maanden naar Israël, het land waar Joden die het naziregime overleefden eindelijk een thuisland vonden. Later bracht hij er nog beroepshalve als producer van de toenmalige BRT en in zijn vrije tijd geregeld bezoeken. “Verborgen Oorlogsjaren - Ondergedoken Joodse kinderen getuigen” is het jongste  boek van de historicus Herman Vandormael. In een uitgave van Lannoo is het te koop in de betere boekhandel.
 
Dat het onderwerp de kinderen wist te boeien bleek overigens uit de talrijke vragen die aan het adres van de historicus werden afgevuurd.
 
De tentoonstelling is nog toegankelijk op donderdag van 9 tot 16u.
 
 
 
 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 19 sep 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 11 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer | 11 sep 2017

archief