HERNE - Een programma vol ‘Muziek, Woord en Beeld’

C21

HERNE - Een programma vol ‘Muziek, Woord en Beeld’

Openmonumentendag_herne_editiepajot_1
HERNE - Een programma vol ‘Muziek, Woord en Beeld’ - Foto's © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___4_
Herman Vandormael geeft toelichting over het monumentaal kerkgebouw - © Dechuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___2_
Radio2-stem Thomas Van den Hoof en erburger Maurits Van Liedekerke - © Deschuyffeleeer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___3_
Samenspelklas van de afdeling Herne van de Muziekacademie van Gooik - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___1_
Sarah Copriau, Stefanie De Greef en Anneleen Dewit - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___5_
Bruno De Schaepdrijver op altviool - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___6_
Voorzitter cultuurraad Marc Daneels en ereburger Maurits Van Liedekerke - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___7_
Onder de leiding van Diederik De Roeck speelde de Harmonie ’t Muziek’ een viertal nummers waaronder Aïda van Giuseppe Verdi in een arrangement van Franco Cesarini - © Deschuyffeleer
 
Openmonumentendag_herne__editiepajot___8_
© Deschuyffeleer
 

Voor de Openmonumentendag stelde ook de St-Petrus en Pauluskerk haar deuren open naar aanleiding van het nakende einde van de restauratie van de kerk en het orgel. Zo werd reeds een tipje van de sluier opgelicht in afwachting van de officiële inhuldiging. De talrijke bezoekers werden door een resem kleine en grote artiesten, meestal van eigen bodem, dan ook vergast op een sprankelend programma dat het jaarthema ‘Muziek, Woord en Beeld’ perfect wist te combineren.

In haar welkom prees schepen van cultuur Marie-Louise Devriese overigens de inbreng van de talrijke vrijwilligers om van de Openmonumentenzondag een echte voltreffer te maken.
Het was Dr Historicus Herman Vandormael die de bezoekers trakteerde op een toelichting bij de historische levensloop van het waardevol monument. Zo werd stilgestaan bij het jaar 1145, de abdij van St-Aubertus, de keur, de Franse bezetting, het kartuizerklooster, Petrus Naghel, de Scheldegotiek en orgelbouwer Loncke. 
Ereburger Maurits Van Liedekerke stond in voor het onderdeel ‘woord’. Zo was “Ik weet niet wat ik van u moet geloven, gij spreekt mij aan. Zijt gij iemand?” uit De Kristus op de Koude Steen één van de gedichten uit eigen werk dat hij voorlas.
Voor het muzikale gedeelte tekende onder meer ook de Samenspelklas van de afdeling Herne van de Muziekacademie van Gooik onder de leiding van Yves Dumonceau. De tweedejaarsleerlingen Orgelklas van Sarah Copriau brachten pareltjes uit Pirates of the Caribbean, het Israëlisch volkslied en I dreamed a dream uit Les Misérables. De vertolkers waren Mathias Leyssens, Herman Vandormael en Koen Bellemans. Het Canon in D, het beroemdste stuk van de componist Johann Pachelbel, werd dan weer een beklijvend samenspel van Sarah Copiau op het orgel en Bruno De Schaepdrijver op altviool. 
Onder de leiding van Diederik De Roeck speelde de Harmonie ’t Muziek’ een viertal nummers waaronder Aïda van Giuseppe Verdi in een arrangement van Franco Cesarini. Het muzikaal gedeelte werd afgesloten met het toepasselijk ‘Highland Cathedral’ waarbij Sarah Copriau het gezelschap kreeg van doeldelzakspeler Luc Ooghe.
Burgemeester Kris Poelaert sprak het dankwoord uit. Een bijzondere vermelding was hierbij voorbehouden voor de voorzitter van de kerkraad Honoré Van Ongeval. Radio2-stem en dorpsgenoot Thomas Van den Hoof stond in voor de algemene presentatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief