HERNE – Provincie neemt beheer waterwegen over

C21

HERNE – Provincie neemt beheer waterwegen over

Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__2_
Gedeputeerde Monique Swinnen, bevoegd voor Landbouw en Waterlopen, burgemeester Kris Poelaert en eerste schepen Marc Bombaert - Foto's © Deschuyffeleer
 
Waterlopen_grondgebied_herne1
Waterlopen op grondgebied Herne - © Deschuyffeleer
 
Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__3_
© Deschuyffeleer
 
Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__4_
© Deschuyffeleer
 
Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__1_
© Deschuyffeleer
 
Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__5_
rolf De Bruyn, dienst waterlopen - © Deschuyffeleer
 
Overname_waterlopen_prov_swinnen__sep_2012__6_
Beek aan de Smeyersmark - © Deschuyffeleer
 

Gedeputeerde Monique Swinnen en burgemeester Kris Poelaert kwamen zich onder meer in de Stationsstraat aan de Marke en aan de beek aan het kruispunt met de Scherpstraat vergewissen van de toestand van de waterlopen in de gemeente. Aanleiding tot het bezoek is de tijdelijke overname van het beheer van de waterlopen van derde categorie door de provincie. Samen met Aarschot, Boortmeerbeek en Machelen behoort Herne tot het kransje van de gemeenten waar het proefproject nu voor één jaar wordt opgestart.

Het provinciebestuur wil werk maken van een drastische vereenvoudiging van het beheer van de waterlopen. Momenteel is dit nog aan versnippering toe. Zo draagt het Vlaams gewest zorg voor de bevaarbare waterwegen en de grote onbevaarbare waterlopen, die in eerste categorie gerangschikt zijn zoals de Marke. De provincie bekommert zich dan weer over het beheer van de middelgrote waterlopen in categorie twee zoals de Aerebeek. De kleinste waterlopen in de derde categorie zoals de beek op het kruispunt van de Stationsstraat met de Scherpstraat worden thans nog beheerd door de gemeenten. Maar daar komt nu vanaf 1 december met het begin van het provinciaal winteronderhoud verandering in.
 
“De versnippering in het beheer is ongelukkig en weinig efficiënt”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen, bevoegd voor Landbouw en Waterlopen. “Daarom hebben wij nu een proefproject opgestart met enkele gemeenten om ook het beheer van de waterlopen van categorie drie naar de provincie toe te trekken”. Voor het proeftraject werden vier gemeenten geselecteerd, één in ieder stroombekken in de provincie. De gedeputeerde hoopt alleszins ook dat de nieuwe Bestendige Deputatie mettertijd het project zal verder zetten en zelfs uitbreiden naar nog meer gemeenten.
 
“De deelname van Herne lag in de lijn van de verwachtingen. Eerder hadden wij al een overeenkomst afgesloten voor het opstellen van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan”, aldus nog de gedeputeerde. “Zo kan Herne al rekenen op de inzet van onze provinciale erosiecoördinator. En nu gaat met het proefproject onze samenwerking nog een stap verder”. Voor Herne neemt de provincie althans voor één jaar 13 km onderhoud over.  
 
Ook burgemeester Kris Poelaert is verheugd over de vruchtbare samenwerking met de provincie. “In de strijd tegen de wateroverlast hebben wij al tal van initiatieven genomen die nu ook beginnen te renderen. De overname van het beheer van de kleinere beken door de provincie maakt de zaken eenvoudiger en moet op termijn ook mede resulteren in het beter opvangen van de waterlast in de kwetsbare gebieden zoals de Stationsstraat. De overname betekent meteen ook een aanzienlijke besparing voor de gemeente”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief