HERNE - Woonproject Hernekouter krijgt verder gestalte

C21

HERNE - Woonproject Hernekouter krijgt verder gestalte

Project_hernekouter_okt_2012__3_
Morris Pierreux (Pajo-Plan) Patrick Sergooris en Carina Ricour (OCMW) Marie-Louise Devriese, Jean-Marie Dierickx, Lieven Vandenneucker (schepenen) Kris Poelaert (burgemeester) en Karel Janssens (Providentia) Foto's © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__8_
© Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__2_
Karel Janssens directeur Providentia © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__1_
© Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__4_
Morris Pierreux (Pajo-Plan), Karel Janssens (Providentia) - © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__5_
Bouwproject Hernekouter - © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__6_
Bouwproject Hernekouter - © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__7_
Bouwproject Hernekouter - © Deschuyffeleer
 
Project_hernekouter_okt_2012__9_
Bouwproject Hernekouter - © Deschuyffeleer
 

De uitbreiding van de woonwijk Hernekouter in de buurt van het station krijgt stilaan vorm. Zo krijgt de wijk Hernekouter met zijn 34 woningen, de Lorengdreef met 22 wooneenheden en de wijk De Groene Boom met nagenoeg 50 huizen er begin 2014 een flink uit de kluiten gewassen broertje met 37 sociale wooneenheden bij. Het project is een samenwerking tussen de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia en de gemeente  en kadert in de sociale huisvestingspolitiek van de Vlaamse Overheid. Na de voorbereidende fase wordt thans werk gemaakt van de bouw van de wooneenheden. Het wegdek en de definitieve afwerking zullen pas na het beëindigen van de bouwwerken worden uitgevoerd.

Door het project met zowel koop- als huurwoongelegenheden krijgen ook gezinnen en alleenstaanden met een klein tot middelgroot inkomen de gelegenheid een betaalbare woongelegenheid op de kop te tikken in hun eigen buurt. Het bouwproject omvat niet alleen 15 koopwoningen in halfopen bebouwing maar ook 6 huurrijwoningen en 16 huurstapelwoningen.
Karel Janssens van Providentia: “Uiteraard zijn er aan de toekenning van deze sociale woongelegenheden voorwaarden verbonden die hoofdzakelijk inkomens- en eigendom gerelateerd zijn. Zo dient men onder meer Nederlands te kennen en geboekt te staan in een inschrijvingsregister. Ook mogen de kandidaten slechts over een beperkt inkomen genieten en nog geen andere woning of bouwgrond in volle eigendom of in vruchtgebruik hebben. Gezien de verhuurprijzen afhankelijk zijn van het gezinsinkomen worden zij dan ook geval per geval bepaald en berekend. Ieder jaar zal de huurprijs worden aangepast aan de gezinstoestand en de -inkomens. Ook de verkoopprijzen zijn nog niet gekend maar zullen zich allicht rond de 200.000 euro becijferen”.
In het toewijzingsreglement is onder meer bepaald dat mensen die 10 jaar of langer in de gemeente wonen voorrang krijgen. In een tweede stap komen degenen in aanmerking die er 3 jaar in de laatste 6 jaar hebben gewoond en daarna de andere.
Tegen 2025 dient Herne over in totaal 64 sociale huurwooneenheden te beschikken en over 20 koopwoningen. Met de 15 koopeenheden die deel uitmaken van het Hernekouterproject zit de gemeente alvast goed. Voor de huurwoningen kan de sociale last opgevuld worden door bijkomende sociale woningbouw maar kan de gemeente ook samenwerken met het sociaal verhuurkantoor of private woningen inhuren om ze dan sociaal door te verhuren. Ook omvangrijke privé-initiatieven worden verplicht om minimum 20% van de woongelegenheden te voorzien voor sociale doeleinden. “Het is de bedoeling van hierbij gefaseerd tewerk te gaan en vooral aan de noden van de mensen die in onze gemeente wonen tegemoet te komen”, aldus burgemeester Kris Poelaert.
Met de 2 sociale appartementen in opbouw in Herfelingen en de 4 woningen aan de Patriot zal Herne binnenkort dan ook al beschikken over 28 sociale huurwooneenheden.

De oorsprong van het project Hernekouter gaat terug tot 2005 toen Jean-Marie Dierickx nog OCMW-voorzitter was. Het architectenbureau Pajo Plan (Pepingen) zorgde voor het ontwerp. De aannemer is de firma Damman (Deerlijk). De bouwvergunning dateert van 20 oktober 2010. De bouw is gestart op 16 augustus en zou, als alles volgens plan verloopt, moeten opgeleverd worden in februari 2014. Het project is begroot op 4.038.000 euro.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief