HERNE – Ere-burgemeester Pierre Poelaert ten grave gedragen

C21

HERNE – Ere-burgemeester Pierre Poelaert ten grave gedragen

Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___8_
Ere-burgemeester Pierre Poelaert ten grave gedragen - Foto's © Deschuyffeleer
 
Bidprentje_pierre_poelaert_gdg
© Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___6_
Rudi Deslachmuylder sprak namens de bevolking - © Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___9_
Marc Bombaert sprak in naam van het gemeentebestuur - © Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___5_
Pieter Poelaert sprak in naam van de familie - © Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___3_
Ere-burgemeester Pierre Poelaert ten grave gedragen - © Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___4_
Europees president Herman Van Rompuy, de burgemeesters Michel Doomst (Gooik), Luc Deneyer (Bever), Pierre Deneyer (Galmaarden), André Deroubaix (Pepingen) en Hugo Caesar (Beersel) alsook de gewezen burgemeesters Etienne Schouppe (Liedekerke), Simon Driscart (Bever) en Clément Crohain (Edingen)-© Deschuyffeleer
 
Begrafenis_ereburgemeester_pierre_poelaert_spk_-_gdg___1_
Ere-burgemeester Pierre Poelaert ten grave gedragen - © Deschuyffeleer
 

Ruim 1.000 personen woonden zaterdag de begrafenis bij van ere-burgemeester Pierre Poelaert in St-Pieters-Kapelle. Onder hen ook Europees president Herman Van Rompuy, de burgemeesters Michel Doomst (Gooik), Luc Deneyer (Bever), Pierre Deneyer (Galmaarden), André De Roubaix (Pepingen) en Hugo Caesar (Beersel) alsook de gewezen burgemeesters Etienne Schouppe (Liedekerke), Simon Driscart (Bever) en Clément Crohain (Edingen). Enigszins onverwacht kwam Pierre Poelaert (82) te overlijden in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix.

De Sint-Pieterskerk was veel te klein om al de ingetogen mensen die hun medeleven wilden betuigen op te vangen. Velen dienden dan ook buiten de kerk de eredienst bij te wonen. Het was dorpspastoor Georges Verhaeghe die de rouwdienst voorging. Als tijdsgenoot en goede vriend was hij de oud-burgemeester bijzonder erkentelijk voor de fraaie restauratie eerst van de Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Kapelle en later van de St-Niklaaskerk in Herfelingen.
 
Namens de bevolking sprak Rudi Deslachmuylder zijn waardering uit voor het werk dat de ‘mayeur’ tijdens zijn zeven ambtstermijnen als burgemeester, eerst van Sint-Pieters-Kapelle en daarna van groot-Herne, had verwezenlijkt. Kernwoorden voor zijn pragmatisch doch efficiënt beleid waren volgens Rudi onder meer “respect, zin voor verantwoordelijkheid, zakelijk, sociaal bewogen, goedschalks, inzet en steeds alom present. En zo ontpopte Pierre Poelaert zich mettertijd tot een echte burgervader voor al zijn inwoners op wie zij overigens zowel in goede als in kwade dagen steeds konden rekenen”.
 
Volgens eerste schepen Marc Bombaert “loodste Pierre Poelaert indertijd het stilaan inslapende Sint-Pieters-Kapelle de moderne tijd in”. Later gaf hij ook de aanzet om Herne met zijn deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle en Herfelingen tot een coherente bloeiende landelijke gemeenschap en als huidig Groen Kwadrant te laten uitgroeien. “Hij was ook een echte teamspeler die voortdurend peilde naar de mening van zijn schepenen, de raadsleden en de fractieleden”, aldus nog de eerste schepen die jarenlang met de ‘mayeur’ mee optrok. “En vrij kort na het ontstaan van de fusiegemeente wist hij al haast iedere inwoner van groot-Herne aan te spreken met de voornaam”.
 
Kleinzoon Pieter dan weer schetste namens de familie een pakkend portret van zijn grootvader als familieman, mens en politieker.
 
Alle getuigenissen, zowel officiële als die in de wandelgangen, waren het er roerend over eens dat Pierre Poelaert door zijn eenvoud, zijn vriendelijkheid en zijn bekwame betrokkenheid een uitzonderlijk mens en burgemeester was, die door iedereen, zowel vriend als politiek tegenstrever, ten zeerste werd gewaardeerd. Wat door eerste schepen Marc Bombaert alsnog werd verwoord als “met Pierre verliezen wij allen een groot Hernenaar”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2012
Godelieve Dechuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief