HERNE – Een gans jaar Damiaanactiedorp

C21

HERNE – Een gans jaar Damiaanactiedorp

Herne_damiaanactiedorp_2013_deschuyffeleer
Herne Damiaanactiedorp 2013 - Foto's © Deschuyffeleer
 
Werkcomit___damiaan
Samenstelling werkgroep Herne Damiaanactie Dorp 2013: Wim Deheegher, netwerkverantwoordelijke voor Vlaanderen, Burgemeester Kris Poelaert, cultuurschepen Marie-Louise Devriese, Viviane Grisez, Herman Vandormael, Liesbeth Vandormael, Sofia Maes, Kenneth Demol, Germain Derijcke, Gilberte Buyland, Godelieve Deschuyffeleer en cultuurmedewerkster Sarah Copriau - © Deschuyffeleer
 

Herne wordt toekomend jaar een gans jaar door het Damiaanactiedorp. Met zijn bijdrage wil de gemeente zo de dynamiek rond de Damiaanactie een duwtje in de rug geven. De Damiaanactie zet jaarlijks één van haar 14 partnerlanden in de schijnwerpers. Deze keer is dat Nicaragua. Het is overigens zanger-acteur en Ketnetpresentator Niels Destadsbader die het peterschap over die actie op zich neemt. Doch omdat enkele vrijwilligers uit Herne reeds zeer goede contacten onderhouden met een project in Congo zal er uiteraard ook een bijzondere aandacht gaan naar het uitbouwen van dat initiatief. Zo wordt een inleefreis in dat land gepland.

Als Damiaanactiedorp volgt Herne Stabroek op, waar in het verleden al een groots Damiaaanvolksfeest werd opgezet met topvoetballer Thomas Vermaelen als ambassadeur. Herne wil dan ook niet onderdoen en plant nu al een ganse resem activiteiten om zich op de kaart te zetten als Damiaanactiedorp. “Nadat wij vorig jaar nog succesrijk uitpakten met de viering van 800 jaar Herne, is het thans opnieuw de bedoeling de ganse bevolking bij het initiatief te betrekken”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “En dat willen wij opnieuw bereiken met enkele markante activiteiten in en vanuit ons Groen Kwadrant. Zo weven wij onze actie voor het goede doel graag doorheen onze aanhoudende betrachting onze dorpsgemeenschap nog nader tot elkaar te brengen”.
Op een eerste werkbijeenkomst van de kerngroep werden reeds plannen voor een vijftal grootse activiteiten ontplooid. Het zijn Sarah Copriau van de gemeentelijke cultuurdienst en Wim Deheegher, netwerkverantwoordelijke voor Vlaanderen bij de Damiaanactie, die het geheel zullen coördineren en begeleiden. In afwachting van de goedkeuring van de plannen door de nieuwe bestuursploeg staat het wel al vast dat zeker ook Herne betrokken wordt bij de start van het nationaal campagneweekend van 25 en 26 januari. De daadwerkelijke opener van het programma in Herne is vastgelegd op 1 maart. Als afsluiter wordt geöpteerd voor een groots Kerstspel tijdens de middernachtsmis in de St-Petrus en Pauluskerk in het centrum. Bij die organisaties zullen telkenmale de waarden van de Damiaanactie centraal gesteld worden. Die zijn respect, volharding, samenwerking en inspiratie.
Respect is nodig én voor de lokale mensen én voor de Belgische vrijwilliger die met zijn kennis en inzet mee vecht voor een betere toekomst. Door volharding dan weer daalt het aantal leprapatiënten constant en aanzienlijk. De broodnodige fundaising is dan weer mogelijk dankzij een samenwerking van BV’s, scholen, jeugdbewegingen, parochies, bedrijven en donateurs. En ten slotte de inspiratie die de Damiaanactie vindt in de ogen van de patiënten en in de wetenschap dat ze zieken kunnen genezen.
Het traditioneel campagneweekend van de Damiaanactie met de stiftenverkoop pint zich dit jaar rond de nieuwe campagnefilm 'Nicaragua, land van reuzen'. Hierin wordt duidelijk weergegeven hoe de Damiaanactie op verschillende fronten armoedeziektes bestrijdt in Nicaragua. Een handvol vrijwilligers staan dan ook paraat om vooral in  scholen met beeld en klank uitleg te verschaffen over hoe, al was het maar 1 euro, het verschil kan maken.
Wat overigens eveneens al vaststaat is dat ook een beperkte delegatie uit Herne de kans krijgt vanuit de Damiaanactie, weliswaar op eigen kosten, een inleefreis mee te maken naar Congo. De kostprijs wordt ingeschat op goed 2000 euro. In het kader van de Damiaanactie is Sarah Copriau overigens niet aan haar proefstuk. Zo trok zij reeds drie keer onder de vleugels van de Damiaanactie op bouwkamp naar het Congolese Kimbondo en droeg zij daar letterlijk haar steentje bij tot het oprichten van een paviljoen van het pediatrisch centrum voor kinderen met tuberculose, lepra of aids.

Nadere informatie   http://www.damiaanactie.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief