HERNE – Eeuwelinge Jeanneke Claes overleden

C21

HERNE – Eeuwelinge Jeanneke Claes overleden

Jeanne_claes_101_jaar_overleden
Herfelingen - Eeuwelinge Jeanneke Claes overleden - Foto © Deschuyffeleer

Zondagavond is de eeuwelinge Hortance (Jeanneke) Claes in huiselijke kring komen te overlijden. Op 3 augustus was zij 101 jaar geworden. Met haar verliest de dorpsgemeenschap in Herfelingen een welbekend en alom geprezen dorpsfiguur. De jongste dagen was haar gezondheidstoestand er wel op achteruit gegaan, zodat de naaste familie zich dan ook al aan het ergste verwachtte.

Jeanneke, zoals zij in Herfelingen bekend was, zag het levenslicht in Anderlecht als oudste van een gezin met 7 kinderen. Haar jeugd bracht zij evenwel grotendeels door bij haar grootouders in Kester. Haar laatste zuster Aline overleed goed zeven jaar terug, terwijl haar man August De Coster al meer dan twintig jaar geleden op 92-jarige leeftijd is komen te overlijden.
 
Tot haar 12 jaar liep Jeanneke school om vervolgens enige tijd te gaan werken in de Pacha in Halle en in een veterfabriek rond het Zuidstation in Anderlecht. Als 15-jarige trad zij dan als boerenmeid in dienst op een grote hoeve in de streek.  
 
Het is in 1934 dat zij in het huwelijk trad met gouwgenoot August De Coster. Uit het huwelijk werd het jaar nadien de enige zoon Roger geboren. Haar nageslacht telde thans ook twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.
 
Bij haar huwelijk bleef zij thuis om er stelselmatig mee een boerderij uit te bouwen. “Het was hard labeuren maar”, hield Jeanneke haar bezoekers graag voor , “van werken sterft men niet”.  
 
Hortance (Jeanneke) Claes wordt zaterdag 2 februari begraven. De uitvaartmis is voorzien in de St-Niklaaskerk in Herfelingen om 10u.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief