HERNE - Inwoners dragen geliefkoosde gedichten voor

C21

HERNE - Inwoners dragen geliefkoosde gedichten voor

Gedichtendag_herne_2013_editiepajot__4_
De cultuurraad nodigde de inwoners uit hun lievelingsgedichten zelf te komen voordragen - Foto © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_herne_2013_editiepajot__1_
Schepen van Cultuur Marie-Louise Devriese - Foto ingezonden
 
Gedichtendag_herne_2013_editiepajot__2_
Foto ingezonden
 
Gedichtendag_herne_2013_editiepajot__3_
Eddy Peremans - Foto ingezonden
 

Gedichtendag werd in Herne op een wel bijzondere wijze gevierd. Zo had de cultuurraad de inwoners uitgenodigd hun lievelingsgedichten zelf te komen voordragen in het vroegere Dominicanessenklooster. De kapel van het klooster was dan ook goed gevuld met liefhebbers van poëzie en andere gedichten en scetches.

Ook in Herne stond de avond in het teken van MUZIEK, het thema van Gedichtendag Vlaanderen, dat overigens ruim werd opgevat. Dat  de bijeenkomst dan ook hier en daar doorspekt werd met muzikale intermezzo’s lag zo voor de hand. Music Please was de passende opener. Nadien lieten ook de mooie gitaarnoten van Eddy Peremans het gezelschap in dichterlijke sferen vertoeven. Zo bracht hij bijzonder knap op muziek gezette gedichten van Herman De Coninck.  Rond muziek waren er verder ook nog een gedicht door Dennis Deneulin en een ode aan het orgel door Sarah Copriau.

Uiteindelijk bracht het programma voor elk wat wils. Zo waren er de sublieme imitatie van ’t Brussels Ketje door Germain De Rijcke, de zelfgeschreven gedichtjes van de 8-jarige Hilke, gedichten in het Zuid-Afrikaans, het Latijn en het Frans evenals eerder makkelijk verteerbare versjes van Paul Van Ostayen  maar ook meer indringende gedichten in het ietwat gewichtiger genre. En schepen Patrick De Vos kreeg de toehoorders op zijn hand door ook het Herfelings tot wereldtaal uit te roepen.
Bijzondere attenties waren er voor een totaal onaangekondigde dame met een mooi gedicht over breien, toegepast op het leven. En Hilke mocht dan weer als jongste deelneemster een geschenkje van de cultuurraad, het goednieuw bundeltje ‘Jij die nog droomt’ van Edith Claus, in ontvangst nemen.
Een receptie sloot de gezellige en cultureel hoogstaande avond af. Gemeentelijk cultuurmedewerkster Sarah Copriau was na afloop duidelijk in haar nopjes: “Ons doel is alleszins bereikt. Vele inwoners durfden het aan hun lievelingsgedichten te delen met andere Hernenaren. En bovendien kwamen al die mensen uit de meest brede bevolkingslagen”.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief