HERNE - Ooievaars gespot

C21

HERNE - Ooievaars gespot

Dsc03016
HERNE - Ooievaars gespot © Deschuyffeleer
 
Dsc03018
HERNE - Ooievaars gespot - © Deschuyffeleer
 

In de late namiddag zagen Silke (8) en Kim (4) Nuyttens, de kindjes van Veronique Hupez, die wonen aan de Geraardsbergsesteenweg in de buurt van het kruispunt met de Brikstraat, naar hun zeggen, grote bizarre vogels neerstrijken op een nabijgelegen stuk landbouwgrond. Bij nader toezien bleek het te gaan om ooievaars.  

Met acht kozen de ooievaars voor een braakliggend maïsveld op een veilige afstand van lawaai en verkeer om  te verpozen. Volgens Chris Bienvenu, een vogelliefhebber en -kenner uit de Kapellestraat, gaat het allicht om een kolonie ooievaars afkomstig van Planckendael of van het Zwin. “Die vogels zijn kweekvogels waarvan het trekkersinstinct niet zo goed ontwikkeld is. Die blijven doorgaans hier hangen en van tijd tot tijd gebeurt het dan toch eens dat zij hun thuis verlaten”. Hij sluit evenwel niet uit dat het toch ook zou kunnen gaan om echte trekexemplaren.

Eeuwenlang was de terugkeer van de ooievaars een van de meest opvallende signalen voor de komst van de lente. Eens de ooievaars terug in het land was de lange, donkere en koude winterperiode voorbij. Daarom ook wordt de ooievaar gezien als de 'aanbrenger van nieuw leven'.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief