HERNE – Solidariteitscampagne voor Damiaanactie op gang geschoten

C21

HERNE – Solidariteitscampagne voor Damiaanactie op gang geschoten

Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__5___1944_x_1296_
HERNE – Solidariteitscampagne voor Damiaanactie op gang geschoten - Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__4_
HERNE – Solidariteitscampagne voor Damiaanactie op gang geschoten - © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__1___1434_x_733_
Niels Destadsbader als peter van de lopende Damiaanactiecampagne en de onthulling van de Damiaanactiepraline - © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__3___1296_x_972_
Rigo Peeters, secretaris-generaal van Damiaanactie en burgemeester Kris Poelaert - © Derschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__9_
HERNE – Solidariteitscampagne voor Damiaanactie op gang geschoten - © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__7___1296_x_864_
Een delegatie met familieleden van pater Damiaan en vertegenwoordigers van de gidsenbond (tremelo) - © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__6___1296_x_864_
Sarah Copriau, burgemeester Kris Poelaert, Niels Destadsbader, Line Lismont en Wim Deheegher - © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_gdg_start_damiaandorp_2013__8_
Een vleugje poëzie van Edith Claus en Maurits Van Liedekere - Tekst gedicht M. Van Liedekerke - © Deschuyffeleer
 

In het Bavocentrum in Herfelingen werd de solidariteitsactie ‘Herne Sterk Damiaanactie-dorp’ nu ook officieel op gang getrokken. Het was burgemeester Kris Poelaert die vastberaden en plechtig voor zijn gemeente het engagement aanging om het ganse jaar door, doorheen een resem bezielende activiteiten, Damiaanactie ook in het Pajottenland een flinke duw in de rug te geven. Een delegatie met familieleden van pater Damiaan en vertegenwoordigers van de gidsenbond zakte helemaal vanuit Tremelo eveneens naar de bijeenkomst af.

De plechtigheid werd bijgewoond door Rigo Peeters, secretaris-generaal van Damiaanactie. Een en ander werd ingelijst met een vleugje poëzie van Edith Claus en Maurits Van Liedekere en een streepje muziek van het koperensemble van de fanfare De Ware Broeders. Het orgelmoment dan weer was de kennismaking met Niels Destadsbader als peter van de lopende Damiaanactiecampagne en de onthulling van de Damiaanactiepraline. Damiaanactie staat voor de welbekende niet-gouvernementele organisatie die al jarenlang de strijd aanbindt tegen lepra en tuberculose in 14 landen in Azië, Afrika en Amerika. De slogan ‘Onverschilligheid doodt, Damiaanactie geneest’ spreekt dan ook boekdelen. Het logo is trouwens een ‘hartelijke vlinder’ samengesteld uit een vlinder en voelsprieten. Met inspiratie, volharden, respect en samenwerken benadrukt Damiaanactie daarbij overigens vier universele humanitaire kernwaarden.
Solidariteit
In navolging aan het groot Damiaan-volksfeest in Stabroek met topsporter Thomas Vermaelen als ambassadeur wil nu ook Herne als Damiaanactie-dorp, samen met Niels Destadsbader, zijn steentje bijdragen.  Een bijzonder gemotiveerde kerngroep onder de enthousiaste leiding van Sarah Copriau trekt dan ook het ganse jaar door de ganse solidariteitskar.
Zo opent de verkoop van de bijzondere smakelijke Damiaanpralines de grootse solidariteitsactie in het Groene Kwadrant. Doosjes met 12 ambachtelijke pralines zullen her en der zowel bij gemeentelijke overheidsinstanties als bij plaatselijke handelaars als bij verenigingen en scholen te koop worden aangeboden aan de prijs van 7 euro. Het ontwerpen en de vervaardigen van de pralines werd toegewezen aan de bekende chocolaterie De Parel uit Gooik. “De pralines zijn in melkchocolade, met een praliné-crispvulling en met als opdruk het rode vlinderlogo van Damiaanactie”, klapte chocolatier Wim De Broyer graag uit de biecht. Ieder doosje genereert goed 2,5 euro steun voor de Damiaanmissie in Kinshasa, met wie Sarah Copriau in het verleden overigens al een sterke band heeft opgebouwd.
Damiaanactiejaar
Naast de Damiaanpraline voorziet de kerngroep nu ook al op zondag 2 juni een Damiaanmotorrit naar Tremelo, het geboortedorp van missionaris Jozef De Veuster, beter bekend als pater Damiaan van Molokai en als beschermheilige voor lepralijders en aidspatiënten. Die dag wordt trouwens ook nog één en ander uitgekiend voor fietsers en wandelaars.
Voorts staat er tijdens het weekend van 27 à 29 september in de kerk van Kokejane ook al een Damiaanactie-beurs op stapel. Hier worden dan allerhande kunstobjecten en prachtige prijzen geveild voor het goede doel. Het Damiaanactie-jaar in Herne wordt afgesloten op kerstavond 24 december in de St-Pieters en Pauluskerk in het centrum met een uitzonderlijk mooi en indringend Damiaanactie-kerstspel.
Damiaanactie geneest
Van Wim Deheegher kregen de aanwezigen alvast een bondige maar krachtige voorstelling van Damiaanactie. “Zo geneest de Damiaanactie op jaarbasis met een 1400 medewerkers zo’n 340.000 mensen waaronder ruim 200.000 tuberculosepatiënten”, aldus een trotse coördinator. “En overal wordt er trouwens samengewerkt met de lokale bevolking”. 
In de Paasperiode maakt een kleine delegatie van de kerngroep, overigens volledig op eigen kosten, ook al een inleefreis naar de streek rond Kinshasa in Congo om daar ter plaatse het wel en wee van Damiaanactie van dichtbij mee te maken en de lokale missie een riem onder het hart te steken. 
Personen, verenigingen of instanties die zich alsnog geroepen voelen om ook hun steentje bij te dragen tot ‘Herne Sterk Damiaanactie-dorp’ kunnen zich aanmelden bij het contactpunt sarah.copriau@herne.be Op hetzelfde adres kunnen trouwens ook al bestellingen voor de Damiaanpralines geplaatst worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief