Damiaanactie HERNE op inleefreis naar Congo

C21

Damiaanactie HERNE op inleefreis naar Congo

Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__5_
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__1_
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__2_
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__4_
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__3_
Foto's © Deschuyffeleer
 
Editiepajot_herne_damiaanactie_inleefreis_congo_kinshasa_foto_deschuyffeleer__6_
Foto's © Deschuyffeleer
 

Begin dit jaar werd in het Bavocentrum in Herfelingen de solidariteitsactie ‘Herne Sterk Damiaanactie-dorp’ officieel op gang getrokken. Het was burgemeester Kris Poelaert die ook namens zijn bestuur en een geëngageerde kerngroep de belofte aanging om in zijn gemeente het ganse jaar door activiteiten te stimuleren en te ondersteunen die zich allen tot doel stellen de Damiaanactie van een groter draagvlak te voorzien. Voor 2013 mag Herne dan ook de titel dragen van Damiaanactie-dorp.

Damiaanactie staat voor de welbekende niet-gouvernementele organisatie die al jarenlang de strijd aanbindt tegen lepra en tuberculose. Hierbij staan inspiratie, volharden, respect en samenwerken als de vier universele humanitaire kernwaarden centraal.
Na de openingsactiviteit die zich spon rond de onthulling en het startschot voor de verkoop van de Damiaanpraline is het thans een bijzonder gemotiveerde groep die op eigen kosten zich gaat vergewissen van de werking van de Damiaanactie in Congo en meer bepaald in de regio van Kinshasa. Vorige zaterdag vertrok dan ook onder de leiding van Sarah Copriau een 7-koppige delegatie op inleefreis met bestemming N'Djili Internationaal , de luchthaven gelegen in de buurt van de Congolese hoofdstad. Een week lang worden zij door communicatieverantwoordelijke Maxime Lunga van Les Amis Damiens op sleeptouw genomen.
Bij een inleefreis wordt je gedompeld in de dagdagelijkse realiteit en die loopt in Kinshasa letterlijk hand in hand met ‘struggle for live’, zoveel is duidelijk. Wat Sarah Copriau (Herne), Cécile Delbaer (Bever), Viviane Grisez (Herne), Kristien Ingelbrecht (Herne), Claudine Schrije (Ronse), Wolfgang Meert (Roosdaal) en ikzelf bezielt om in de plaats van een zonnige vakantie in een sterrenhotel te kiezen voor een verblijf in een land in oorlog met de alom tegenwoordigheid van tbc, HIV en lepra verwoorden zij zelf.
Sarah, is reeds voor de vierde keer in Congo en heeft er als het ware haar hart aan verloren. “De Congolese bevolking, het uitermate nuttig Damiaanactie-werk dat hier door super-gemotiveerde en geëngageerde mensen wordt geleverd, het onthaal en tevens de erkentelijkheid van zowel hulpverleners als hulpbehoevenden raken mij telkens en opnieuw”
Cécile, is nog nooit in een Afrikaans land geweest en wou absoluut aan dit euvel verhelpen. “Het fantastisch werk van de Damiaanactie is mij slechts bekend van TV, lectuur en van horen zeggen. De gelegenheid om aan den lijve te ervaren hoe een handvol mensen het verschil kunnen maken beleef ik als een geschenk uit de hemel”.
Viviane, is de opportuniteit kennis te maken met zwart Afrika meer dan dankbaar. “Ook wil ik al die mensen over wie dochter Sarah al jaren spreekt echt zelf ontmoeten. Door de talrijke mooie en bij gelegenheid ook schrijnende verhalen en de duizenden foto’s die ik door de jaren heen te zien kreeg heb ik de indruk dat ik hier op familiebezoek ben”
Kristien, is begin jaren ’50 geboren in Bukavu. “ Voor mij gaat een droom in vervulling. Een reisje boeken naar Kinshasa is geen evidente optie. Ik maak dan ook van de geboden gelegenheid gretig gebruik. Bij deze herontdekking van mijn geboorteland staan dan ook begrippen als kennismaking en herinneringen en verhalen een plaats geven centraal.
Claudine, is niet aan haar eerste intercontinentale reis toe. Haar familiebanden met de Copriau’s staan uiteraard ook niet vreemd aan haar deelname. “Het voorstel om samen met een beperkte groep naar Congo te reizen sprak mij onmiddellijk aan. De kans om de echte sfeer op te snuiven en, al was het maar voor een paar dagen, in de huid kruipen van zowel zieken als genezers weet mij absoluut te emotioneren”
Wolfgang is een avonturier die geen kleintje uit de weg gaat en steeds met vol enthousiasme open staat voor nieuwe uitdagingen. “Kinshasa, een stad van scherpe contrasten waar chique woonwijken en uitgebreide sloppenwijken naast elkaar leven dat weet mij absoluut te boeien. Als men daar dan ook nog het fenomenale Damiaanactie-werk aan toevoegt was ik meteen verkocht voor een reisje met zes dames”
Wat mezelf aanzette om op inleefreis te trekken? Lepra en tuberculose zijn ziektes met heel zware gevolgen. Zij worden ook de ziektes van de armen genoemd. Gelukkig is er dankzij de Damiaanactie hoop. “Als je goed op tijd de juiste behandeling krijgt, kan je volledig genezen”. 40 euro is voldoende om 1 persoon te redden van tbc of lepra. Wat kiest u: mensenlevens of een vette bankrekening?
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2013
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief