HERNE – Landelijke Gilde bestaat 100 jaar

C21

HERNE – Landelijke Gilde bestaat 100 jaar

Deschuyffeleer_100_jaar_l_gilde_herne__1_
 
Deschuyffeleer_100_jaar_l_gilde_herne__9_
Deschuyffeleer_100_jaar_l_gilde_herne__8_
Deschuyffeleer_100_jaar_l_gilde_herne__3_
 
Deschuyffeleer_100_jaar_l_gilde_herne__7_

De Landelijke Gilde van Herne vierde haar 100-jarig bestaan in het bjjzijn van nationaal ondervoorzitter Ludo Vansant. Decor van de viering was de feesttent aan de boerderij Van Wulpen in de Grotestraat.

De lokale Landelijke Gilde met als voorzitter Willy Wielant telt momenteel 81 leden en is hiermee één van de meest dynamische gilden van Vlaanderen met overigens nog een sterke groei.
 
De viering werd ingezet met een gebedsviering onder de leiding van Jeroen Thomas. Tijdens de academische zitting prees de nationale ondervoorzitter ondermeer de families Van Ongeval, Wielant en Breynaert die door de jaren heen steeds nauw betrokken zijn geweest bij de werking van de plaatselijke gilde. Mettertijd werd de oorspronkelijke benaming van Boerengilde overigens opgesplitst in een Landelijke Gilde voor de meer socio-culturele aangelegenheden en in een Bedrijfsgilde voor een betere begeleiding van de landbouw- en tuinbedrijven. Hij ging ook in op de grootste veranderingen van de afgelopen jaren. Zo zijn het nastreven van een harmonieuze samenleving tussen de landbouw en de bevolking en van een grotere zorg om mens en natuur te verenigen de grootste uitdagingen voor de toekomst.
 
Volgens consulent Hugo Vleugels, die instaat voor de ondersteuning van de 65 lokale afdelingen over Vlaanderen, zijn er nog steeds heel wat vrijwilligers te vinden om de Landelijke Gilden draagkracht te verschaffen. Vooral de laatste jaren nemen opnieuw veel jonge bestuursleden de fakkel over. “In het verleden telden de Gilden vooral leden uit de landbouwersgezinnen. Hierin is geleidelijk verandering gekomen. Thans hebben 2 op 3 leden geen directe binding meer de landbouw”, aldus de consulent. “Dit heeft ook zo zijn gevolgen. Thema’s die nu sterk aan bod komen zijn dan ook het plattelandsdenken, het behoud van het platteland, streekproducten en gezinsthema’s”, geeft hij verder aan.
 
De viering werd afgerond met een receptie, een barbecuefestijn, volksspelen onder Hernse verenigingen en een optreden van de folkgroep Spinnet.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief