HERNE – De Marktrotters bezoeken … het Duits Herne

C21

HERNE – De Marktrotters bezoeken … het Duits Herne

Hernedl
Marktrotters voor het stadhuis van het Duitse Herne - Foto ingezonden
 

Voor hun jaarlijkse weekenduitstap trokken goed 50 leden van wandelclub De Marktrotters dit jaar op verkenning naar het Duitse Ruhrgebied. Daar zochten zij vooral de gelijknamige mijnstad Herne op.

Het Duitse Herne met zijn 165.000 inwoners was tot voor dertig jaar een grijze mijn- en industriestad. Na de sluiting van de mijnen echter onderging het landschap er een ingrijpende gedaanteverwisseling. Er werd gekozen voor veel groen en de industrieterreinen werden omgetoverd in parken en natuurgebieden. Overbodige en vaak lelijke fabrieksgebouwen werden met de grond gelijk gemaakt of omgebouwd tot cultuurcentra, musea of andere trendy ontmoetingsplaatsen. 
De Marktrotters bezochten ook enkele bijzondere bezienswaardigheden in de buurt. Het Duits Mijnbouwmuseum in Bochum is er één van.  Hier krijgen de bezoekers een overzicht van de evolutie in de technologie van zowel de ondergrondse als de bovengrondse mijnbouw.
In het openluchtmuseum van Hagen, een Duits Bokrijk, wanen de bezoekers zich enkele eeuwen terug in het leven van de inwoners van het Ruhrgebied. Metaalbewerking en oude ambachten staan hier uitgebreid in de belangstelling.
Het landschapspark Duisburg Noord dan weer is een prachtig voorbeeld van hoe een vroeger desolaat industrieterrein een nieuwe moderne bestemming heeft gekregen. Weleer stonden hier een twaalftal reusachtige hoogovens. Eén is er bewaard gebleven als industrieel erfgoed. Sommige gebouwen daarentegen kregen een totaal nieuwe bestemming zoals cafetaria, tentoonstellingsruimte of evenementenhal. De rest van de installaties werd afgebroken en maakte plaats voor een ruim natuur- en recreatiepark dat door de inwoners dankbaar wordt gebruikt als ontspanningsgebied. Zo is er ook een volledig klimparcours van niveau beginners tot volleerde alpinisten. Daartoe werden ook de vroegere betonnen schotten van de opslagplaatsen voor erts en steenkool gerecupereerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jun 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief