HERNE - Kokejane Leeft even niet meer

C21

HERNE - Kokejane Leeft even niet meer

Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__3_
HERNE - Kokejane Leeft even niet meer - © Deschuyffeleer
 
Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__5_
De kerngroep Kokejane Leeft - © Deschuyffeleer
 
Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__8_
Het laatste bestuur Kokejane Leeft met Marie-Louise Devriese als voorzitter (afw Luc Sergeant) - © Deschuyffeleer
 
Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__10_
Gloria Deherder (12 jaar), dochter van fulltime medewerker Kokejane Leeft Jean-Luc. Zij werd geboren tijdens de organisatie van Kokejane Leeft 2001 en is sindsdien de mascotte van de vereniging - © Deschuyffeleer
 
Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__14_
Alle trouwe leden en de helpende handen werden getrakteerd op een natje en een droogje als dank voor hun jarenlange inzet en hulp - © Deschuyffeleer
 
Kokejane_leeft_even_niet_meer_juni_2013__16_
© Deschuyffeleer
 

De laatste 22 jaren rondde Kokejane Leeft steevast het laatste weekend van augustus de vakantieperiode af met een resem ontspanningsactiviteiten. Daar komt voorlopig (?)  een einde aan. De vereniging met Marie-Louise Devriese als stuwende kracht ziet zich nu immers noodgedwongen verplicht haar organisaties stop te zetten. Het bestuur hoopt wel mettertijd een jonge ploeg de fakkel te zien overnemen. In brasserie ’t Fonteintje werden als afsluiter alle trouwe leden en de helpende handen dan ook getrakteerd op een natje en een droogje als dank voor hun jarenlange inzet en hulp.

Het kermisgebeuren in Kokejane behoorde begin de jaren 90 al een hele periode tot het verleden. Het merendeel van de bewoners van het gehucht vond dat niet langer kunnen en besliste dan ook een feestcomité op te richten om opnieuw leven in de Kokejaanse brouwerij te brengen. Het waren onder meer Luc Sergeant, Marie-Louise Devriese, de inmiddels overleden Piet De Vroede en de oud-leiding van de Chiro die toen mee aan de wieg stonden van Kokejane Leeft.
 
Succes
Jarenlang werd de weekendformule aangehouden met topevenementen zoals de seniorennamiddag, de optredens van bekende en opkomende hoofdzakelijk Vlaamse vedetten, de barbecue, de ontdek de ster voor jong talent en het spel zonder grenzen voor de jeugd. Al bij al wist Kokejane Leeft zich zo een naam en faam te verwerven die ook in de naburige gemeenten fel werden gesmaakt.
 
Waarom Kokejane Leeft er thans een punt achter zet, schuilt, volgens voorzitter Marie-Louise Devriese, in een rits redenen die, niet stuk voor stuk maar wel gezamenlijk, er toe leidden dat de vereniging besliste er mee te kappen. “Eerst is er de locatie. In Kokejane hebben wij geen zaal die de organisatie van activiteiten mogelijk maakt. Wij waren zo telkens aangewezen op de huur van een tent die niet alleen een aanzienlijke financiële kost met zich meebracht maar ook een groot aantal helpende handen noodzaakte zowel voor het opzetten als het afbreken”, start de voorzitter haar opsomming.
 
“In tweede instantie is er de leeftijd van de bestuursleden. In een mensenleven betekent 22 jaar niet niets. Zowel onze leden als onze bestuursleden hebben zich jarenlang steeds enorm verdienstelijk gemaakt maar zijn er niet in geslaagd de tand des tijds op te vangen door tijdig nieuw bloed aan te trekken”, aldus nog Marie-Louise Devriese, overigens ook schepen van cultuur in de gemeente. “En misschien ligt ook de programmatie aan de basis van het tanend succes. Jonge mensen trekken nu éénmaal jonge mensen aan. Enkele jaren terug organiseerden een paar jeugdige krachten overigens met succes nog een mountainbiketocht. Dat was wel goed meegenomen maar een mountainbiketocht alleen is niet voldoende om er een volledig weekendprogramma mee te vullen”.
 
Waar is het Kokejane Leeft nu nog om te doen?
Kokejane Leeft geeft evenwel alle hoop niet op en is er nog steeds van overtuigd dat het gehucht, net als 22 jaar geleden, nood heeft aan een vereniging die de buurt minstens éénmaal per jaar kan samenbrengen. “Als er in ons klein gehucht buiten het kaatsen niets meer te beleven valt gaan de bewoners nog meer van elkaar vervreemden en zal het gevoel van samenhorigheid ook totaal de mist ingaan”, klinkt het enigszins melancholisch. “Onze bestuursleden en ikzelf blijven trouwens ter beschikking vooral voor nieuwe, best jonge initiatiefnemers. Het bestuur blijft alleszins ook bereid de nieuwe organisatoren financiële hulp te bieden. Eenieder die in die zin met goede bedoelingen de handschoen wil opnemen en zo in Kokejane terug leven wil brengen is dan ook steeds uitermate welkom”, luidt het toch nog hoopvol bij de voorzitter.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief